İmam, musalla taşındaki tabutu işaret eder ve sorar cemaate: - Merhumu nasıl bilirdiniz? "Ölenin arkasından konuşulmaz" töresinin gereğince, hemen herkes, imamın sorusuna, bir ağızdan aynı cevabı verir:
- İyi bilirdik, der.
Bütün cemaatin, içtenlikle ve sakıncasız "İyi bilirdik" dediği insanlar, fazla değildir.
Ölüm haberinden, toprağa verildiği düne kadar uzanan sürede, kamuoyunun farklı kesimlerindeki yaygın teessürden anlaşıldığı kadarıyla, Sakıp Sabancı, arkasından ittifakla "İyi bilirdik" denilen ve böyle düşünülen az sayıdaki insanlardan biriydi.
Dün Güngör Uras da yazmıştı. Sakıp Sabancı, Türk toplumunun gözündeki "Fabrikatör" imajını, "İş Adamı"na çeviren, öncü isimlerin başında
geliyordu.
Toplumsal yaşamımızı ve kolektif aklımızı beyazperdeye yansıtan Yeşilçam filmlerindeki "fabrikatör"ü, genellikle Hulusi Kentmen temsil etmez mi?
Kızını veya oğlunu, ille de komşu fabrikatörün oğlu veya kızı ile evlendirmeye çalışan, "Aşk"ı kabul etmeyen, sadece kendi hanımından çekinen, bencil bir tiplemedir bu fabrikatör.
Önce Vehbi Koç, sonra da Sakıp Sabancı, fabrikatör yerine "İşadamı" kimliğini, toplumun belleğine yerleştirdiler.
Siyasette de bu işi, Turgut Özal gerçekleştirdi.
Hem toplumun gözünde, hem de Yeşilçam filmlerinde, "Politikacı" sürekli vaat eden, halkın dertlerini sigara kutularının arkasına yazıp, sonra bu kutuları çöpe atan bir mesleğin sahibiydi.
Turgut Özal ilk kez, "yapacağım" dediğini yapan politikacının da olabileceğini kanıtladı.
İhracat hamlesi, turizm hamlesi, iletişim hamlesi, vb.
Ne dediyse hepsini yaptı Turgut Özal. Türk toplumunu da, karar verildiği zaman, her hedefe ulaşılabileceğine inandırdı.
Bu hafta, 17 Nisan cumartesi günü Turgut Özal'ın onbirinci ölüm yıldönümü.
Özal'ın ölümü ertesinde ülkeyi kaplayan içten yas ortamını ve Özal'ın cenazesinde bir ağızdan "İyi bilirdik" diyen cemaati hatırlayıp, bunun, dün Sakıp Sabancı'nın cenazesinde devam ettiğini söylemek, hata olmaz.
Sakıp Sabancı'nın toplum belleğine yerleştirdiği "İşadamı", "Zengin", "Girişimci" kavramlarının yeni içeriğini, diğer işadamlarının bozmaması ve geliştirmesi gerekiyor.
Turgut Özal'ın "Yapacağım" dediğini yapan politikacı imajı, galiba yeniden canlanıyor.
Tayyip Erdoğan'ın "Kıbrıs'ta Çözüm" konusunda izlediği kararlı politika, toplum gözündeki "politikacı" imajını, yine iyiye doğru değiştirmekte.
Şovenliklere ve temcit pilavı haline gelmiş sloganlara rest çekip, yurt ve dünya gerçeklerine uyum gösteren insanlar, siyasette de, iş hayatında da, her meslekte olduğu gibi, toplum önderleri ve lider oluyorlar.
Onların ölümlerinde, toplumlar, yitirdiklerinin farkına varıyor.
Cemaatler bir ağızdan "iyi bilirdik" diye, içten düşüncelerini seslendiriyor.