Nasıl mutlu oldum anlatamam. Birkaç gündür sağlık haberi yapıyorum ve e-mail kutum dolup taşıyor. Okurlar diyor ki; "İçinde bir dolu yabancı sözcük, anlaşılması mümkünsüz tıp terimleri olan cümleleri anlaşılır kılan yazılarınız için sağ olun."
Tüp bebek derin mevzu!..
Ben de bundan cesaret alaraktan "Yumurtalıkların hormon ilaçlarıyla daha fazla çalıştırılması" konusuyla başlayacağım bugüne. Yani daha da globalini söylersek "tüp bebek" mevzuunu işleyeceğim.
Evet... Bir daha söylersek, neymiş tüp bebek meselesinin başlangıcı? "Yumurtalıkların hormon ilaçlarıyla daha fazla çalıştırılması"ymış. Sürecin devamında ise;
* yumurtaların toplanması,
*laboratuvarda yumurta ve spermlerin bir araya getirilmesi,
* embriyoların transfer edilmesi var.
Transfer sezonu
İlk uygulanan klasik (düz) tüp bebek yönteminde, yumurtaların toplanması ve meni örneğinin alınmasını takiben, laboratuvarda, her yumurta başına belli sayıda sperm bırakılarak doğal döllenmenin gerçekleşmesi izlenmişti. Döllenen yumurtalar bölünüp embriyo oluyor, bunlar da rahim içine transfer ediliyordu.
Teknik ileri marş
Şimdi iş iyicene ilerledi. Artık mikroenjeksiyon denilen ileri teknik var. O da şöyle; "her yumurtaya bir sperm enjekte ediliyor"; döllenme olduktan sonraki aşamalarda ise aynen yukarıda anlattığımız klasik tüp bebek yöntemi uygulanıyor.
Sperm dediğin piyango!..
Çok kişi eşanlamlı sanır. Meni ve sperm aynı şey değil(miş) oysa. Menide sperm çıkmadığı durumlarda, sperm kanalından iğne ile alınan sıvı (pesa diyorlar) veya yumurtalık dokusundan iğne ile çekilen sıvı (buna da tesa tabir ediyorlar) incelenip sperm elde edilebiliyor.
Rahatlayın anacım
Bu müdahalelerde sperm bulunamadığında yumurtalık dokusundan
küçük bir doku parçası alınarak
da sperm elde edilebilir o yüzden rahat olunuz. Hekimler diyor ki: "Her üç işlem sonucunda da eğer sperm elde edilebilirse, mikroenjeksiyon yöntemiyle yumurtanın içine yerleştiririz. Döllenmeden sonraki aşamaları da diğer yöntemlerdeki gibi uygularız."
İşin protokolü var!..
Yumurtalıkları uyarıcı tedavi protokolünün ve laboratuvarda uygulanacak yöntemin seçimi uzman hekimler ve laboratuvar ekibinin ortak kararıyla oluyor. Yaptırmış olduğunuz ön tetkiklerin ışığında alınan bu karar doğrultusunda, siz, eşiniz ve uzmanlarımız bir takım olarak çalışıyorsunuz. Ama fakat lakin; başarıya ulaşılacağına dair garanti yok. Tüm çiftlerin gebelik elde edip doğuma kadar ulaşabileceği kesin değil çünkü. Yine de "çocuk" diye tutturmuş çiftlerin çoğunu mutlu sona ulaştırıyor. Zahmete değer değil mi?..