Bu tartışma yeni değildir... Fransa'da yaşanmıştır... Hem de ne zaman, biliyor musunuz, taa 1875 yılında!
"Sahnede sigara içilir mi, içilmez mi?" tartışması...
George Bizet'nin ünlü "Carmen" operasının ilk temsilinde kadınlar sahnede puro içmişler, Paris seçkinleri ayağa kalkmışlardı... Bu ne rezaletti? Kadın, hem de sahnede, puro içer miydi?
Oysa Carmen ve arkadaşları Sevilla şehrinin puro fabrikasında işçi olarak çalışırlar (bugün de yerli yerinde duruyor), tütün sararlar, hem de tütün yapraklarını çıplak bacaklarına sürterek, elbette bir yandan da içerler... Hepsinin birden birer puro yaktıkları ünlü sahne de pek etkileyicidir.
Yoksa Bizet Carmen'i bir çorap fabrikasına mı sokmalıydı topluma kötü örnek olmasın diye?
Aynı mantıkla Carmen'in Don Jose'yle evlenip "evinin kadını" olması gerekmez miydi? Sahnede seyirciye hoppa bir kadın gösterilmesi operaya gelen kibar hanımları olumsuz yönde etkileyebilirdi canım!
Bu saçmalıklar Bizet'nin yüreğine indirdi, otuz yedi yaşında gürledi gitti adamcağız.
Eh, gene de ilerlemiş sayılırız, yüz otuz beş sene evvel orada "ahlak" nedeniyle tartışılıyordu bu konu, şimdi bizde "sağlık" nedeniyle.
Oğuz Atay'ın "Korkuyu Beklerken" adlı nefis öyküsünü oyunlaştırmışlar, sahnede sigara içiyorlarmış. Belediye zabıtası ceza kesmiş. Sağlık Bakanı tepki göstermiş.
Çocuklara kötü örnek oluyormuş, baksanıza artık Red Kit bile ağzında sigarayla çizilmiyormuş...
Bu sigara içme eylemi bir çocuk tiyatrosunda, bir çocuk oyununda mı gerçekleştirilmiş? Hayır.
Seyreden kazıklar sahnede sigara görünce mi etkilenecekler de özenecekler? Geri zekâlı olmaları gerekir.
Öyleyse nedir bu gayretkeşlik?
Aynı mantıkla bütün vur kır filmlerini, bütün cinayet filmlerini de yasaklayınız. Shakespeare de oynanmasın, her oyununda sahne kan gölüne döner.
Vallahi ne zaman sigarayı bırakmaya karar versem, karşıma Humphrey Bogart çıkınca vazgeçiyorum!Bana kötü örnek oluyor.
Hadi televizyonda gösterilen filmlerde sigaranın üzerine "cache" koyuyorsunuz, hani görüntüyü bulandırıyor da seyirci ila maşallah onun sigara olduğunu hiç mi hiç anlayamıyor, ahmak ya herkes...
Bari "oluşum anında sanat eserine" dokunmayın.
Sanat eserinde bir karakter sigara içmesi gerekiyorsa içer, küfür etmesi gerekiyorsa eder, soyunması gerekiyorsa soyunur. "Kendi gerçeğine" uygunsa, kişiliğinin, metnin, senaryonun, aksiyonun bir parçasıysa.
Merak ediyorum, Sağlık Bakanlığı yarın öbür gün sigara yüzünden akciğer kanseri olup acılar içinde ölen bir adamın hayatını anlatan ve gençlere ibret olacak "terbiyevi" bir film yaptırmak istese...
Adamı nasıl gösterecekler? Bol bol spor yaparken mi?