Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Dut yemiş bülbül gibi...

Geçen gün tartıştık: "Dut yemiş bülbüle dönmek" deyimi nereden çıktı? Bilirsiniz: Neşesini, konuşkanlığını yitirip suskunlaşan insanlar için kullanılır bu deyim.
Bir arkadaş dut yiyen bülbüllerin ishal olduğu, bu yüzden de ötmemeye başladıklarını iddia etti. Bir başkası dutun ses kısıklığına yol açtığını önü sürdü. Yani herkes sallıyor.
Ne yapmalı? İstanbul Üniversitesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Osman Murathanoğl u'nu aradım. Hoca şöyle dedi: "Erkek bülbül mayıs ayında çiftleşmek için öter... Bir süre sonra kendine eş bulur ve ötmeyi keser... Tam o sırada da dut ağaçları meyve verir... Halk bülbülün susmasını, duta bağlar ama yanlıştır. İkisi arasında bir neden-sonuç ilişkisi yoktur. Bülbülün ötmesi ve susması çiftleşmeyle ilgilidir."
Ben de biraz araştırdım. Bülbüllerle ilgili bir veri de şu: Erkek bülbül eş bulana kadar güzel güzel ötüyor. Sonra çiftleşip susuyor... Yumurtalar çıkınca erkek bülbül üç gün kadar tekrar ötüyor... Sonra yine sessizleşiyor.
Bu ekstra ötüş ' sevinç çığlığı' mı, yoksa ' acaba bir dişi daha bulabilir miyim' açgözlülüğü mü? Ornitologlar (kuş uzmanları) henüz bu soruya cevap verememiş.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA