İlkokuldan beri satranç oynadığım için 'zekâ-mantık' oyunlarına pek iltifat etmem. Çünkü satranç zaten gayet zorludur.
Bu nedenle 'Sudoku' ile daha yeni, üç beş gün önce tanıştım ve şaşırdım: Anında bağımlılık yarattı!
Eğer 'sudoku'nun ne olduğunu bilmiyorsanız Sabah'ın Bulmaca ilavesinin ikinci sayfasına bakabilirsiniz.
Sudoku, Japonca. 'Su' rakam, sayı; 'Doku' da tek, bir başına, bekâr demek. Özetle tek başına oynanan rakam oyunu.
Başlangıçta ne kadar çok rakam varsa çözüm o kadar kolay oluyor. Mesela 'kolay'da 81 rakamın 35'i veriliyor. Ama mesela 'şeytan' tipinde sadece 25 rakam oluyor. Çöz çözebilirsen!
1979'da icat edilen bu oyun, 1980'lerde Japonya'da popüler oluyor. 2000'lerde ise tüm dünyada ilgi görüyor. İnternet sudoku problemleriyle dolu. Yarışmalar yapılıyor, kitaplar yayınlanıyor.
İngiltere'de devletin yayınladığı Teachers ('Öğretmenler') dergisi öğrencilere derslerde sudoku öğretilmesini tavsiye ediyor.
Ben sadece öğrencilere değil, herkese, özellikle de beyin fonksiyonları yavaşlamaya başlayan yaşlılara da sudokuyu öneririm. Acayip bir şey!
Sudoku nasıl oynanıyor?
Sudokunun çeşitleri var ama biz klasik biçiminden söz edelim. 9x9=81 kareden oluşuyor. Bu büyük kare ayrıca 3x3=9 eşit parçaya ayrılıyor.
Karelerin bir kısmı dolu olarak veriliyor. Siz de 1'den 9'a kadar rakamlarla, mantığınızı kullanarak diğer kareleri dolduruyorsunuz. En önemli 2 kural: 1) Yatay ya da dikey hatta aynı rakam bulunmayacak. 2) 3x3'lük küçük karelerin içinde de aynı rakam birden fazla kullanılmayacak, onlarda da 1'den 9'a tüm rakamlar olacak.