Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Nobel Ödülü nasıl alınır?

Haber eğlenceli: 1996'da tıp alanında Nobel Ödülü alan Avustralyalı bilimci Peter Doherty, ' Yeni Başlayanlar İçin Nobel Rehberi' başlıklı bir kitap yayınladı.
Hücre bağışıklık sisteminin yapısını keşfettikleri için İsviçreli meslektaşı Rolf Zinkernagel ile birlikte ödüle layık görülen Doherty, otobiyografik özellikler taşıyan kitabın bir bölümünde Nobel için uğraşan bilim adamlarına tüyolar veriyor. Şöyle:
* Ödülü kazanmak kolay değildir. Nobel Ödül Komitesi'nin sizi fark etmesi 50 yıl sürebilir. Bu kadar süre hayatta kalabilmek için kendinize çok iyi bakmalısınız.
* İyi alışkanlıklar erken çağlarda başlar. Dengeli yiyin için. İşkolik olmayın, mutlaka tatile çıkın. Alkol alırken aşırıya kaçmayın. Sigara içmeyin. Uyarıcı ya da uyuşturucu maddelerden uzak durun. Egzersiz yapın.
* Tehlikeli sporlardan ise uzak durun.
* İçinizden intihar etme arzusu geçerse hemen psikologa gidin.
* Nobel'i kazananlar gerçekten büyük zekalardır. Onlar da pek az kişidir.
* Hiçbir şeyi göründüğü haliyle kabul etmeyin. Geleneksel olmayan tarzda düşünme alışkanlığı kazanın. Yoğun çalışın.
* Her şey bir fikirle başlar ve o fikrin ne zaman zihinde belireceğini kimse bilemez.
* 1993 kimya ödülünü kazanan Kary Mullis'e ödülü kazandıran fikir ise gece tek başına otomobil sürerken onu buldu.
* Fikirlerinizi başkalarına anlatırken çok dikkatli olun. Çünkü çalınabilir! Buluşlarınızı güzel, eğlenceli bir dille ortaya koyun. Bilim iyi, okunabilir ve akılda kalabilir bir hikaye anlatmaktır.

***
Sanırım Peter Doherty eksikleri var. Şu tip maddeler de eklemeliydi:
* İktidar odaklarıyla dalaşın.
* Kışkırtıcı demeçler verin.
* Sıkı kulis yapın.
Tabii bunları yapmak Nobel almaya yetmez. Doherty'nin dediği gibi, istatistiki açıdan bakıldığında, bir bilim adamının Olimpiyat oyunlarında altın madalya kazanma şansı, Nobel'i alma şansından daha fazladır! Bitmedi.
Unutmayalım ki Nobel ödüllerinde (özellikle de pozitif bilimler dışındaki alanlarda) siyasi ve ideolojik kaygılar daima yeteneğe galebe çalmıştır!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA