Başlıktaki 'yudum' kelimesini gören oruçlu okurlarımızdan bazıları bozulabilir. Halbuki mevzu başka! Anlatayım... Salı akşamı İstanbul Taksim'deki Lares Park Oteli'nde gayet hayırlı bir girişimin kutlaması vardı: Ciner Grubu bünyesindeki ' Merkez Kitaplar' ilk ürünleriyle yayın hayatına başlıyordu.
Haberi bugün Sabah'ın 6'ncı sayfasında okuyacağınız için olayın ayrıntılarına girmiyorum. Ancak bir kitaptan söz etmeden olmaz: İngiliz gazeteci Tom Standage'nin kaleme aldığı ' Altı Bardakta Dünya Tarihi'.
'Gazeteci' deyip geçmeyin. Tom Standage, Oxford'ta bilgisayar mühendisliği okumuş. Ünlü gazete ve dergilerde teknoloji yazarlığı yapıyor. Satranç oynayan otomatı konu edinen, benim de burada değindiğim ' Mekanik Türk' adlı kitabı dilimize çevrilmişti. Gayet güzel bir çalışmaydı.
'Altı Bardakta Dünya Tarihi' de çok hoş bir kitap. Hani sık sık, ' küçük, tali, önemsiz gibi görünen şeyler, aslında aysberge benzer; görünenin altında koca bir dünya yatar' diyoruz ya... Standage'in kitabı tam da bu fikri uyguluyor.
Bira, şarap, damıtık içkiler, kahve, çay ve koladan yola çıkarak bize hızlı bir tarih turu attırıyor. Toplumların bu içecekler çevresinde nasıl organize olduğunu görüyorsunuz: Üretimdeki yenilikler... Hammadde savaşları... Ticari rekabet... Çay törenleri, kahve sohbetleri, kola reklamları...
Salı akşamı kutlamadan sonra konuklara bu kitap hediye edildi. Eve gider gitmez ' bira' ve ' çay' bölümlerini yutarcasına okudum. O kadar çok satırın altını çizmişim ki ben de şaşırdım. Hangi birinden söz edeyim? Neyse... En iyisi kendiniz alıp okuyun!
***
Kitap dedik de... Biliyorsunuz 24'üncü İstanbul Kitap Fuarı 8-16 Ekim arasında Beylikdüzü TÜYAP'ta yapılacak. Fuara tabii ' Merkez Kitaplar' da katılıyor. Meraklılar sadece Merkez Kitaplar'ın ilk ağızda yayınladığı 5 kitapla değil Sabah yazarlarıyla da tanışma ( salon 2, no:411 ) imkânı bulacak.
8 Ekim cumartesi günü Merkez Kitaplar standında Gürcan Bilgiç ve Levent Tüzemen, " Avrupa Futbolunda Türkiye'nin Yeri "ni tartışacak. Hemen ardından Salih Memecan ve Ali Kırca kitaplarını imzalayacak.
9 Ekim Celil Oker ve Yavuz Donat'ın imza günü. Ardından Abdurrahman Yıldırım ve Gazi Erçel, " Türkiye Ekonomisinde 2006 Yılı Beklentileri "nin neler olduğunu konuşacak.
13 Ekim'de Hıncal Uluç, 14 Ekim'de ise Mehmet Ali Kılıçbay kitaplarını imzalayacak.
15 Ekim'de Refik Durbaş kitaplarını imzaladıktan sonra Fatih Altaylı ' Türk Basını'nı masaya yatıracak. Ardından Ali Saydam ile Emre Aköz " İletişimde Gelecek " tahminleri yapacak.
Fuarın son gününde Aktüel dergisinden Selçuk Tepeli ve Alper Görmüş, " Türkiye'de Haber Dergiciliği "ni konuşacak. Son olarak da Atilla Dorsay, " Türk Sinemasının Bugünü ve Geleceği "ni anlatacak. Bekleriz.