* MUHAFAZAKÂRLAR MUTSUZ MUDUR?.. Trakya Üniversitesi'nden Baran Dural, 'Muhafazakâr Düşünce' dergisinde modernleşmeci Kemalizm ile ana-damar muhafazakârlık arasındaki 'çekinceli ittifak'ı anlatmış. Ve sözü şöyle bağlamış: "Bu ilişkideki ikilem modernizmin bağımsız, muhafazakarlığın ise bağımlı değişken olmasıdır. Modernizm dünyayı sarsacaktır ki, muhafazakârlar onu düzeltsin. Yani muhafazakâr düşünür, peşinen yeniktir. Toplumu devrimciler değiştirir, muhafazakârlar yönetir. Ama yine de muhafazakâr düşünür ve siyaset adamı karamsar ve mutsuzdur, çünkü varlığı diğerine bağlıdır. Muhafazakâr akıl çektiği azabı, meşruiyetinin varlık nedeni sayar."
Bakalım önümüzdeki günlerde bu kışkırtıcı saptamaya cevap verecek bir 'mutlu muhafazakâr' çıkacak mı?
* ANALAR, BACILAR, OROSPULAR... Sabancı Üniversitesi'nden Ahmet Öncü ile İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden Orhan Tekelioğlu, Türkiye'nin en önemli sosyal bilimcilerinden Şerif Mardin için bir 'Armağan' (İletişim Yay.) derledi. Kitapta Ali Akay'dan Ahmet Çiğdem'e, Fuat Keyman'dan Taha Parla'ya, Jale Parla'dan Ayşe Saktanber'e çok sayıda araştırmacının makalesi var. Ele alınan konular çok çeşitli: Din ve milli mesele, Türkiye'nin laiklik deneyimi, Beyaz Türkler, Ankara'ya ilişkin mitler, eğlence biçimlerinin dönüşümü, vs...
Mesela Tanıl Bora, Türk milliyetçi-muhafazakâr söyleminde kadının yerini inceleyen, 'Analar, Bacılar, Orospular' başlıklı yazısına, Necip Fazıl Kısakürek'in iki dizelik 'Kadın' isimli şiiriyle başlıyor:
Kadından kendisinde olmayanı isteriz;
Hasret yerinde kalır ve biz çekip gideriz...
Gel de okuma!