Bir kentin havasını 'koklamak' değil de 'duymak' istiyorsanız, çalınan müziklere kulak vermek gerekir.
Urfa'nın hemen her yerinde, tahmin edeceğiz gibi, 'İbrahim Tatlıses tarzı' müzikler çalınıyordu: Minibüslerde, çarşıda, lokantalarda...
Bir ara, yolda yürürken, kulağıma çok değişik, çok hoş bir tını ulaştı. 'Ne bu acaba' diye bakındım. Ses küçük bir dükkândan geliyordu. Baktım dini kasetler, kitaplar, takvimler satan bir yer. İçeri girdim: Fethullah Gülen'in ve Said Nursi'nin kitapları hemen göze çarpıyordu. Belli ki Nur cemaatine dahildi.
"Nedir bu çalan" dedim. 35 yaşlarındaki tezgâhtar, "Valla ben de bilmiyorum" dedi. Biraz maytap geçtim: "Yahu insan sattığı malın ne olduğunu bilmez mi?"
Kasetin kapağını alıp baktım... Grup: Raihan. Albümün adı: 'Allaha Övgüler'. Ayrıca: 'Puji-Pujian' ve 'Türkiye versiyonu... Türkçe metin çevirileriyle' ibareleri göze çarpıyordu. Tabii bir de, fotoğrafta gördüğünüz gibi, Güneydoğu Asya ırkına dahil 5 tip.
"Burada Nurcu çok galiba" dedim. Tezgâhtarın yüzü aydınlandı: "Evet çoktur." Zaten Said Nursi Mart 1960'ta Urfa'da ölmüş ve Halilurrahman Dergâhı'na gömülmüştü. Ancak 27 Mayıs darbesinden sonra cunta naaşı topraktan çıkarıp belirsiz bir yere götürmüştü. Kentte şimdi bir Bediüzzaman Mezarlığı var.
"Peki" dedim "Yeni Asya gazetesi geliyor mu buralara?"
(Soracaksınız: "Zaman varken Yeni Asya da nereden geldi aklına?" Geçenlerde röportaj yapmışlardı benimle; oradan...)
Bizim tezgâhtar "Geliyor" deyip meraklandı: "Siz o cemaatten misiniz?" Olmadığımı sadece uzaktan izlediğimi söyledim. Adamcağız bir anlam veremedi: Niye oradayım? Ne yapıyorum? Derdim ne?
Neyse... Raihan (Reyhan) Malezyalı, Müslüman bir topluluk. Çok güzel parçaları var. Dini müzikle ilgilenenler grubu zaten tanıyor. Yani bendeki keşif heyecanı cahillikten kaynaklanıyor! 'www.raihan.com.my' adresindeki internet sitesine girip daha geniş bilgi alabilirsiniz.
Urfa ve din dedik de... İlgimi çeken bir şey de şu: Bazı evlerin kapılarında, fotoğrafta gördüğünüz gibi metal bir levha asılıyor. Üstünde Kabe'nin resmi ve dualar var. Hacca gidenler yaptırıyormuş bunu. Mahalle oluşturup birlik sağlamak gibi başka 'sosyal anlamları' da olsa gerek.
İzlenimleri şimdilik şöyle bitirelim: Kentte Türkler, Araplar, Kürtler başta olmak üzere bir sürü etnik grup var. Benim konuştuğum herkes son derece tatlı dilli, nazik, sıcak kanlı, yardımseverdi. Doğru dürüst kebap yiyemedim ama Urfa'da olmak gerçekten hoştu.