Fransa'daki Türkiye mevsiminde hakikaten neler oluyor neler... Hatırlarsak, geçen hafta, Nuri Bilge Ceylan Paris Cinema kapsamında Paris'in bakımlı yeni belediye başkanından nişan almış, madalyonu alırken Paris belediye sarayının yüksek tavanlı Jean-Paul Laurens resimli odasında anlamlı bir konuşma yapmıştı. Ceylan 30 yıl önce geldiği Paris'te fakir bir genç olarak sokaklarda, parklarda yattığını ama müzelerde gördüklerinden de tüm hayatı boyuca faydalandığını itiraf etmişti. Türkiye'den daima Paris'e giden sanatçının kaderidir bu: Fakirlikle, yersiz yurtsuzlukla baş etmek...
Ama her şeye rağmen Lüksemburg bahçelerinde nefes alabilmek, d'Orsay Müzesi'ndeki Cezanne portresine ya da Van Gogh'lara bakabilmek. Louvre'da Da Vinci'yi görebilmek.
Ama pek çok şey değişiyor. Türkiyeli sanatçı hiç olmadığı kadar özgür ve küresel... Ve artık Paris'te kocaman bir atölyesi var.
Paris Cite International Des Arts'da bu aydan itibaren 20 yıl boyunca Türkiye'ye ait bir atölye bulunuyor. Mevsimin çağdaş sanat sorumlusu Çelenk Bafra ve Simit adlı uluslararası yepyeni bir derneğin kurucusu Banu Dicle'nin emekleri sonucu gerçekleşen, mevsim sonrası da sürecek bu özel işbirliğinin ilk sanatçısı Ahmet Öğüt. Öğüt'ü, Paris manzaralı muhteşem atölyesinde ziyaret ettim. Finli eşinin elinden leziz bir kahve içtik... Öğüt, iki ay boyunca bu program aracılığıyla Paris'te yaşayacak.
Misafir atölye programı dünyanın en eski misafir atölyelerinden biri. Yeni yöneticisi Sidney Peyroles, Türkiye dostu. Peyroles, atölye binalarında da bir seri yenilik yapmaya hazırlanıyor.
Mimari açıdan ek galeriler inşa ederek şu anda Saint-Benoit lisesini andıran eski görünümlü atölyeleri güne uydurmayı planlıyor. Ressam Utku Varlık da bir zamanlar burada atölye programındaymış.
Hatta, şimdiki Fransız eşiyle bu sırada tanışmış. Öte yandan Handan Börüteçene de göçmenlikle ilgili hazırladığı özel bir proje için burada misafir ediliyor.
Gelişmeleri göz önüne alırsak, Paris'te Türkiye Mevsimi, son sürat esmeye devam ediyor.