Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Erdoğan mı entelektüel Kılıçdaroğlu mu?

Kılıçdaroğlu hangi kitapları okuyor acaba? Can Dündar'a en sevdiği kitap ve filmleri anlatmıştı aslında...
Verdiği örnekler hep eskiydi: 'İnce Memed' (1955) romanı, 'Sürü', (1978), 'Kuyu' (1968), 'Irmak' (1972) filmleri... En sevdiği tiyatro da 'Bizim Köyün Delisi, Devr-i Süleyman' (1968)...
Şimdi Türkiye'ye davet ettiği yazarı tanımayan, beğendiği film ve kitaplar çok eski olan Kılıçdaroğlu hakkında "Gençlik yıllarında okuduğu ve izledikleriyle kalmış" yorumunu yapmak mümkün.
Aslında çoğumuz öyleyiz...
Lakin Kılıçdaroğlu gibi önemli bir siyasetçiden daha birikimli ve yenilikçi olmasını beklemek de doğal.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın röportaj ve söyleşilerinde ise entelektüel birikimini tahmin etmemize yardımcı olacak net açıklamaları yok.
Tabii İmam Hatip Lisesi mezunu olduğunu, muhafazakar bir çevrede büyüdüğünü, Necip Fazıl Kısakürek ve Mehmet Akif Ersoy hayranı olduğunu biliyoruz.
Peki, okuduğu şiir yüzünden hapis yatması, onu daha entelektüel yapar mı?

HANGİ KİTABI OKUYOR?
Ucu açık sorular ama Erdoğan'ın da düşünceleri yüzünden cezaevine girmesi Paul Auster'ı etkiler diye düşünüyorum.
Kılıçdaroğlu'nun mu yoksa Erdoğan'ın mı konuşma metinleri daha entelektüel?
Hiç tartışmasız Erdoğan'ınkiler...
"Kendisi yazmıyor ki!" diyeceksiniz.
Haklısınız; o tarihe ve edebiyata etkileyici göndermelerle dolu metinlerde danışmanlarının katkısı büyük.
Lakin Erdoğan'ın konuşma metinleri etkili olsun diye bir kaygısı var. Belki de konuşma metinlerindeki mükemmeliyetçi tavrı Erdoğan'ı daha entelektüel yapabilir.
Çünkü Kılıçdaroğlu'nda böyle bir kaygı hiç yok. Entelektüel birikimden yoksunluk bir tarafa, birçok konuşma metni gaflarla dolu! Yazıya, edebiyata önem veren siyasetçi, danışmanını da iyi seçer diyebilir miyiz?
Evet, tüm bu örneklere rağmen kimin daha entelektüel olduğuna dair tahminde bulunmak zor. Çünkü başta da belirttiğim gibi; Erdoğan'ın hangi kitapları okuduğunu net olarak bilmiyoruz. (Belki de o yoğunluk içersinde, tahmin edemeyeceğimiz kadar çok okuyor!) Ama bildiğimiz bir kitap var!
Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Doç Dr. Şeyh Abdurrahman Çelik'in 'Kültür Endüstrisi' adlı kitabını okudunuz mu?
Kitapta şu bölümler yer alıyor: 'Kültür Politikaları', 'Kültür Endüstrisi Kavramı', 'Devletin Kültür Üretimi', 'AB Kültür Ekonomisi', 'ABD ve Diğer Ülkeler Kültür Ekonomisi'... Kaçımız bu sıkıcı konuları okumak ister? Çoğumuz bu kitabı gördüğü yerde kaçar.
İşte o kitap, geçtiğimiz Ağustos ayında makam aracıyla cuma namazına giden Başbakan Erdoğan'ın yanı başında görüntülenmişti!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA