Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Geleceğin medyası bu mu?

Epeydir yazmayı düşünüyordum ama hep erteledim. Kendi kendime "Başkaları da yapıyor" dedim. Aslında en büyük yanılgımız da bu: 'Nasıl olsa başka gazeteler de yapıyor.' Ancak bu savunma artık haber hırsızlığı için kılıf oluşturmaya başladı. Sadede geleyim... Pazar günü Hürriyet'in internetteki magazin sayfasında dolaşırken, Sabah'ın o gün çok konuşulan; Erdinç Acar'ın Ece Erken'e olan aşkını kanıtlamak için 26 bin Euro'luk saatini denize atmasıyla ilgili haberi gördüm. En çok okunan haberler bölümünde birinci sıradaydı. Sonra bu bölümde gezinirken diğer üç haberin de Habertürk'e ait olduğunu fark ettim. Sabah'ın yine çok konuşulan sperm bankası aracılığıyla hamile kaldığını açıklayan Sevda Demirel hakkında Sağlık Bakanlığı'nın adli takip başlatmasıyla ilgili haber de Hürriyet'in magazin sayfasının manşetinde yer alıyordu.

NEDEN İMZA YOK?
Haberleri yapan muhabirlerin imzası yoktu. Haber kaynakları ise sanki hiç görülmesin diye haber metninin ortalarında 'Sabah'ın, Habertürk'ün haberine göre' cümlesiyle belirtiliyordu... Yanılmıyorsam 'en çok okunan haberler' bölümünde Hürriyet'e ait bir özel haber vardı. Diğer çok okunan haberler ise ya dergi kaynaklıydı ya da küçük, rutin haber oldukları için haber kaynaklarının belirtilmesine gerek duyulmamıştı. Spor haberlerinde de benzer bir durum söz konusuydu! Kim bilir bu alıntılıma işi ya da haber hırsızlığı belki de Hürriyet'in tüm sitesinde organize bir şekilde yapılıyor! Üstelik Hürriyet'in internet servisi, bu haber tırtıklama işini uzun süredir, Fatih Çekirge'nin bölüm şefi olmasından itibaren yapıyor. Evet, bu kadarı da pes!

SABAH YAPMIYOR!
Hürriyet'in o çok beğenilen Zuhal Olcay'lı, Nil Karaibrahimgil'li reklamlarda vurgulanan geleceğin gazeteciliği bu olsa gerek: "Sağdan soldan haber tırtıklamak." Gelelim 'Bu haber hırsızlığını başkaları da yapıyor' faslına... Evet, çoğu yapıyor ama herkes yapmıyor. Örneğin; ben Sabah'ın internet sitesindeki magazin sayfasında başka gazetelerden alınan özel habere hiç rastlamadım. Yani bu konuda eleştiri yapma hakkım var!

HABERCİLİĞİ ÖLDÜRÜYORLAR
İnternette başka gazetelerden haber kopyalamanın adının 'hırsızlık' olduğunu kabul etmenin zamanı geldi. Kusura bakmasınlar ama bu haber hırsızlığını en çok yapan da Hürriyet. Diyecekler ki; 'Bizim haberlerimiz de çalınıyor'. O zaman ben derim ki; "Siz de diğerlerinden hesap sorun." "Ya da başkalarının haber hırsızlığı yapması sizin de yapacağınız anlamına gelmemeli." Üstelik bu durum haberciliği de öldürüyor. Muhabir arkadaşlar da şaşkın. Özel haber yapmak için çırpınıyorlar ama haberleri yayınlandıktan kısa bir süre sonra hemen diğer gazeteler tarafından kopyalanıyor.

HÜRRİYET'E YAKIŞMIYOR
Artık gazeteler, internet sitelerinden okurlarla daha çok buluşuyor ve internet reklam gelirleri de hızla artıyor. Yani emek hırsızlığı bir yana, bir haksız kazanç söz konusu... 10-15 yıl içerisinde gazetelerin tamamen internete kayacağını da göz önüne alırsak, birileri bu duruma el atmalı! Açıkçası ben bu yazıyla ilgili Hürriyet'in okur temsilcisi Faruk Bildirici'den bir yanıt bekliyorum. Emek hırsızlığı Hürriyet gibi büyük bir gazeteye hiç yakışmıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA