Herkesin ağzında bir yürümektir gidiyor; sanki evden işe oradan alışverişe yürüsek her şey güllük gülistanlık olacak. Ben de her yere arabayla gitmektense yürümenin insanı dinç hissettirdiğine inanıyorum. Ama gücümün yettiğinin ötesinde kendimi zorlamanın bana yarar değil, zarar vereceğini düşünüyorum...
Gücünüzün yettiği kadarını yapmak konusuna katılmamak elde değil; fakat yapabildiklerinizin sınırlarını zorlamanın kuvvetinizi ve yeteneklerinizi artıracağını unutmamak gerek. Ne kadar çok çalışırsanız; bugün yüz metre yürürken on gün sonra yüz elli metre yürüyebildiğinizi göreceksiniz. En önemli sorumluluğumuz olan bedenimizi sağlam tutmanın yolu ona iyi bakmak ve fiziksel kapasitesini artırmaktan geçer. Dolayısıyla yürümek, bu amaca ulaşmak için günlük yaşam içinde kolayca kullanabileceğimiz önemli kozlardan biridir.
TABANA KUVVET!
Sizin yürüyünce kendini iyi hissetmek diye bahsettiğiniz duygu, bedeni hareketli tutmanın yarattığı birçok olumlu etkinin topluca hissedilmesidir. Gelin aşağıda yürümek için en önemli 10 nedeni sıralayalım:
* Yürümek, tip 2 şeker hastalığının gelişme riskini azaltır. Diyabetten Korunma Programı çerçevesinde yapılan çalışmalar; haftada 150 dakika yürümenin ve vücut ağırlıklarının yüzde 7'sini vermenin, şeker hastalığı gelişme riskini yüzde 58 azalttığını göstermiştir.
* Yürümek, erkeklerin kalbini kuvvetlendirir. Emekli erkekler arasında yapılan bir çalışma; günde 1.5 kilometreden az yürüyenlerin, kalp hastalığından ölme riskinin günde 3 kilometre ve üzerini yürüyenlere göre iki kat fazla olduğunu söylemektedir.
* Yürümek, kadınların kalbini kuvvetlendirir. 72 bin 488 kadın arasında yapılan bir çalışma; haftada üç saat üzerinde yürüyenlerin kalp hastalığı nedeniyle yaşamlarını kaybetme riskinin, yürümeyenlere göre yüzde 35 azaldığını ortaya koymuştur.
* Yürümek, beyin için faydalıdır. Yine yapılan bir çalışma; haftada 1.5 saat ortalama bir hızla yürüyen kadınların, bilişsel fonksiyonlarının ve entelektüel yeteneklerinin yürümeyenlere göre daha iyi olduğunu ve 40 dakikanın altında yürüyenlere göre bu fonksiyonları kaybetme eğiliminin daha düşük olduğunu göstermiştir. Bu konuyu bir düşünün isterseniz!
HAREKETSİZLİK YORAR
* Yürümek, kemikleriniz için iyidir. Her gün 1-1.5 kilometre yürüyen menopoz dönemindeki kadınların, tüm vücuttaki kemik kitlesinin daha az yürüyenlere göre yüksek olduğu bilinmektedir. Bu kadınlarda bacaklardan kemik kaybı daha yavaştır.
* Yürümek, depresyon belirtilerini düzeltir. 12 hafta boyunca haftada 3-5 kez yarım saat yürümek, depresyon sorgu testlerince tespit edilen belirtileri yüzde 47 oranında azaltır.
* Yürümek, meme ve bağırsak kanseri riskini düşürür. Haftada 1.5-2.5 saat arasında orta bir hızla yürüyen kadınlarda meme kanseri gelişme riski, hareketsiz kadınlara göre yüzde 18 daha düşüktür. Birçok çalışma; aktif olmanın bağırsak kanserinin ortaya çıkmasını azalttığını, kanser olanlarda bile yaşam kalitesini yükseltirken ölüm oranını gerilettiğini defalarca belirtmiştir.
* Yürümek, fizik kapasitenizi geliştirir. Haftada 3-4 kez yarım saat yürümek bedeninizle yapabileceklerinizi artırır.
* Yürümek, kısa sürelerle bile olsa fizik kapasitesini geliştirir. Hareketsiz yaşayan kadınlar arasında yapılan bazı çalışmalar; tek seferde yarım saat yerine, günde üç kez 10 dakika yürümenin de etkili olduğunu ve kilo vermekte diğeri kadar faydalı olduğunu kuvvetli delillerle sunmaktadır.
* Yürümek, fiziksel engellerin gelişmesini önler. Yürüyen ve bunu yıllar içinde devam ettiren insanlar, yaşlılıklarında ortaya çıkabilecek kireçlenme ve kas güçsüzlükleri gibi fiziksel engellerin önüne geçer. Unutmayın; ne kadar çalışır ve ne kadar güç harcarsanız o derece güçlenirsiniz. Hareketsiz olmak, sizi daha dinlenmiş değil, daha bitkin yapar.