Önceki gün Üsküdar Üniversitesi'nde rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ın evsahipliğinde ve Doktorum programının sempatik sunucusu Zahide Yetiş'in moderatörlüğünde düzenlenen 'Global Kriz:
Depresyon' konulu panele konuşmacı olarak katıldım.
Panelin, Dünya Ruh Sağlığı Günü'ne denk gelmesi manidardı. Benim konuşma konum ise 'TV Ana Haberlerine Eleştirel Bakış' idi. Değerli akademisyen dostların yanısıra Kanal D'nin sabah haberlerini sunan İrfan Değirmenci ve Best FM'deki Gazoz Ağacı programının sunucusu Cem Arslan'ın da katılımıyla panel öyle renkli bir hale dönüştü ki, içimden "Keşke televizyonda canlı yayınlanabilseydi" diye geçirdim. Konuşmama "Televizyon insanı delirtmez. Eğer öyle olsaydı buraya kafamda huni ile gelmem gerekirdi. Çünkü günde ortalama 15 saat televizyon izliyorum" diyerek başladım. "Bu konuda büyük bir testten geçtim.
Yıllar önce dört saat süren 'Gelinim Olur Musun?'un finalinde Semra Kaynana'yı gözümü kırpmadan, not alarak aralıksız izlediğim halde bugün karşınıza gelebilecek kadar sağlıklıyım" deyince, daha ilk dakikada tüm dinleyicilerin gönlünü kazandım.
BÜLTENLER STRES NEDENİ
Haberlerin tek başlarına depresyon nedeni olabileceğine değinirken, bültenlerin jeneriklerine dikkat çektim.
Öyle ya, siz hiç çocukların şarkı söylediği, kelebeklerin uçuştuğu, çiçeklerin açtığı bir haber bülteni jeneriği hatırlıyor musunuz?
Varsa yoksa savaş, terör, doğal felaketler ve kurşun vızıltıları arasında anons yapmaya çalışan muhabirlerin görüntüleri... Hele son günlerin terör ve savaşla yoğrulan gündeminde hangimizin yüreği haber bültenlerini sonuna kadar izlemeyi kaldırıyor ki? Bence psikiyatrlar, danışanlarına ilk önce televizyon haberlerini izlemeyi yasaklamalı!
Yıllardır bu köşede ısrarla savunduğum "Haber bültenleri reyting hesaplamalarının dışında tutulsun" önerim ise hem konuşmacılar, hem de dinleyiciler tarafından büyük destek gördü. Zira haber içeriklerinin ve haberciliğin etik ilkelerinin rekabete yenik düşmesini önlemenin tek yolu, haber bültenlerinin reyting ölçümleri dışında tutulmasıdır.
Nevzat Tarhan hocamızın İngiltere'de yapılan bilimsel araştırmalara dayandırarak verdiği haber ise tüyler ürperticiydi.
2030 yılında tüm dünyayı ele geçirecek olan depresyon, en önemli hastalık haline gelecekmiş! Bunu duymak bile insanı depresyona sokmaya yetiyor!
Bu arada paneli mükemmel yöneten Zahide Yetiş'in ekranda sadece 'Doktorum' ile kendini sınırlamasına üzüldüm.
İyi sunucuların sayılarının giderek azaldığı, büyük organizasyonları sunmak için mumla adam arandığı şu günlerde Zahide'ye 'Yetiş' diyecek kimse yok mu?