Digiturk üzerinden yayın yapmaya başlayan yeni Disney XD kanalı, izleyici profilini oluşturmak için Avrupa ülkelerinde 9-14 yaşları arasında 3020 çocukla anket yaptı. Amaç; dijital çağın nimetlerinden yararlanan yeni neslin beğeni, talep ve alışkanlıklarını tespit etmekti. Ortaya "X Kuşağı" olarak tanımlanan ebeveynlerin çocuklarının, dijital çağa sıkı sıkıya tutunmuş üyelerinden oluşan yeni bir "tür" çıktı. "XD Kuşağı" olarak tanımlanan bu çocuklarla yapılan anket, onlar hakkındaki tüm ezberimizi bozacak türdendi. Dijital ortamda yetişmeleri nedeniyle önceki kuşaklardan temel bir farkı olan XD Kuşağı; yani X kuşağından anne-babaların 1995-2001 arasında dünyaya gelen çocukları, diğer tüm kuşaklardan daha fazla teknolojik gelişmeye tanık oldular ve dijital eğlencenin, cep telefonlarının ya da sosyal medya kanallarının olmadığı bir yaşamı hiç tanımadılar. Araştırma, eşi benzeri görülmemiş bu aidiyetin sonucu olarak aşağıdaki çarpıcı sonuçları ortaya koydu:
* En tercih edilen arkadaşlarla buluşma yöntemi; yüz yüze sosyal temas (% 30) sonra mesajlaşma (% 15), çevrim içi sohbet (% 14) ve cep telefonu (% 8) geliyor. Yüzde 95'i internet ve bilgisayarların onlar için önemli olmadığına inanıyor.
* Yüzde 53'ü internetin okul dışında da arkadaşlarıyla konuşma olanağı vererek yaşamlarını geliştirdiğini düşünüyor.
* Yüzde 44'ü internetin arkadaşlarıyla bağlantıyı koparmamayı kolaylaştırdığını söylüyor.
* İnternetin en yaygın kullanımları konusunda ev ödevi (%59) oyunların (%74) arkasından geliyor.
* Yüzde 70'i harçlıklarını hemen harcamak yerine biriktiriyor.
* Yüzde 64'ü büyüdüklerinde bir başkasının yerine kendileri için çalışmayı istiyorlar.
* Geleceğin önde gelen beş mesleği; veteriner hekimlik, öğretmenlik, futbolculuk, doktorluk ve polislik.
* Her ülkede dünyada en beğendikleri kişi sorusunun yanıtı yüzde 43 anne, ardından yüzde 30 ile baba oldu.
* XD'lerin yüzde 97'si gezegene özen göstermenin önemli olduğuna inanırken, yüzde 74'ü daha şimdiden düzenli olarak geri dönüşüm yapıyor.
Tabii ki bu araştırma, internet ve televizyon bağımlılığı yüzünden çocuklarının asosyal robotlar haline geldikleri kaygısını taşıyan ebeveynlerin tedirginliğini tamamen ortadan kaldıracak değil.
Ama dijital teknolojinin doğru kullanıldığı zaman çocukların ufkunu geliştirdiğine, çevre duyarlılığı sağladığına ve sosyalleşmelerine katkı sağladığına da şüphe yok. En azından bu araştırma yeni çağın dijital çocukları hakkında hepimizi yeniden düşünmeye sevketmiyor mu?