Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, milletvekili adayı olduğu Mersin'de hükümetin üzerinde çalıştığı bakanlıkların yeni yapısıyla ilgili bilgi verdi. Yeni yapıda toplam 21 bakanlığın olacağını hatırlatan Çağlayan, "Devlet bakanlıkları sekizden dörde düşecek. Başbakan yardımcılığı 3 veya dört olacak. Seçimden önce yeni bakanlıklar belli olabilir. Başbakan yeni hükümeti buna göre kuracak" dedi. İç ve dış ticaretin birleşmesinin yanı sıra gümrüklerin de yeni bakanlığa katılacağını belirten Çağlayan, "Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olacak. Böyle olunca Türkiye'nin ithalat verileri de aynı ihracat verileri gibi düzenli ve daha detaylı açıklanacak. Benim muadillerim Ticaret ve Yatırım Bakanlığı diye geçiyor. Keşke öyle olsa" diye konuştu.
TURİZM AYRILIYOR
Sanayi Bakanlığı'nın Sanayi Teknoloji ve Bilişim Bakanlığı olacağını ve yeni yapıda Gümrükten Sorumlu Devlet Bakanlığı'nın kalkacağını kaydeden Çağlayan, şunları söyledi: "Geçmişte olduğu gibi Gençlik ve Spor Bakanlığı kurulacak. DPT, Hazine, TÜİK, BDDK ve SPK, Ekonomi Bakanlığı altında faaliyet gösterecek. Bayındırlık Bakanlığı kapanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kuruluyor. Enerji Bakanlığı, Enerji ve Orman Bakanlığı olacak. Tarım Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na dönüşüyor. Turizm ayrı bakanlık haline geliyor. Kültür ve Tanıtım oluyor." Bakan Çağlayan Mersin'de "İl İl İhracat Potansiyel Araştırması" sonuçlarını açıkladı. Türkiye'de ihracatta doğal kümelenme olduğunu söyleyen Çağlayan, potansiyeli olan illeri belirlediklerini belirterek, "İhracatta her yere satarım, her işi yaparım' dönemi sona erdi. Limon isteyen birine portakalla gidilmez. Hangi ilimizi hangi ülkeyle evlendireceğimize bakacağız. Bir nevi çöpçatanlık yapacağız. Ana hedefimiz, küresel krizden sonra ihracatımızı artırmak, üretimimizi dünyadaki gelişmeleri iyi okuyarak projekte etmek, cari açığı azaltmaya dönük çalışmalar yapmak" değerlendirmesini yaptı.
GÜÇ MERKEZLERİ
"Türkiye'nin farklı bölgelerinde 14 ayrı bölgesel güç merkezi söz konusu olacak" diyen Bakan Çağlayan, "Türkiye'nin üzerinde bir ceket var. Ancak illerimizin her biri bu ceketin farklı parçaları. Artık illerimiz bugüne kadar herkesin mal satmaya çalıştığı pazarlara gözü kapalı girmeye çalışmayacak" diye konuştu. Çağlayan'ın açıkladığı çalışmaya göre İstanbul'un ihracatta potansiyel pazarları Rusya, Kanada, Nijerya ve Suudi Arabistan olarak belirlendi. Çağlayan, ihracatta, bazen tarot, bazen iskambil fallarıyla hedef belirlendiğini de sözlerine ekledi.
İhracat dört buçuk ayda 50 milyar dolar
1-18 Mayıs arasında ihracatın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 29 artışla 6.6 milyar dolara ulaştığını söyleyen Zafer Çağlayan, bu yıl 2008'deki 132 milyar dolarlık rekorun egale edileceğini belirtti. 1 Ocak-18 Mayıs arasında ise ihracatın yıllık yüzde 24.2 artışla 50 milyar dolara yükseldiğini vurguladı.
Orası CHP'nin deplasmanı
Siyasete
girmeden önce Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcılığı yapan Çağlayan, TOBB Genel Kurulu'nda Kılıçdaroğlu'nun yoğun alkış alması ve salonun uzun yıllardan sonra ilk defa başbakanın ardından boşalmamasıyla ilgili olarak da konuştu. Çağlayan, "İnanın ki ben de onu öğrenmeye çalışıyorum. Çözemedim. TOBB'un tabanı merkez sağ olmuştur hep. O alkış oya yansır mı dersen, yansımaz" dedi. Delegelere salonu boşaltmamaları yönünde telkinde bulunulmasının söz konusu olabileceği sorusu üzerine Çağlayan, "Zannetmiyorum. Yıllardır oradayım. Orası Kılıçdaroğlu için deplasman" dedi.
Birlikler azalacak
İhracatçı birliklerinin sayısının fazla olduğuna dikkat çeken Çağlayan, "İki masa bir kasa ihracatçı birlikleri var. 61 ihracatçı birliği fazla" dedi. Makine ihracatından örnek veren Çağlayan, "Gemi ihracatçıları birliğini kurduk. Adında makine var diye saç kurutma makinesi, bulaşık makinesi bile oradan geçiyor. Benim ihracatı net görmem lazım" diye konuştu.