Kapalı kapılar ardında kimin, hangi şarapsever dostlarıyla hangi şarapları tattığını bilmek mümkün değil kuşkusuz. Ama bizde, Şarap Dostları Derneği'nin üyeleri için düzenlediği tadım toplantıları dışında bir restoranda, belirli sayıda davetliye dünyanın en iyi şaraplarının tattırıldığını bugüne dek hiç duymamıştım. Yabancı şarap dergilerinden, Alman gözlük fabrikatörü ve şarap koleksiyoncusu Harry Rodenstock'un zaman dostları ile birlikte kavından çıkartıp açtığı şarapların listesini ve tadım notlarını okur, bu yazıları okuyan binlerce şarap dostu gibi benim de ağzım sulanırdı. Geçtiğimiz hafta çarşamba akşamı İstanbul'da da benzer bir mucize gerçekleşti ve bir masanın çevresini dolduracak sayıda şanslı kişiyle birlikte, dünyanın en iyi otellerinden birinin özel olarak hazırlanan bir salonunda, dünyanın en iyi markalarının en iyi rekoltelerini tattık. Otelin şefi tarafından uzun uzun hazırlıklardan sonra belirlenen bu şaraplara uygun yemekleri yedik.
KASASI 2000 EURO
Bu şarap şöleni, Londra'nın önde gelen şarap toptancısı ve yatırım firması Farr Vintners'in üst düzey yöneticilerinden Thomas Hudson'ın Türkiye'de şaraba yatırım yapacak çevrelerle ilgili incelemelerde bulunmak üzere İstanbul'a gelmesi sayesinde gerçekleşti. Gusto Dergisi ve Four Seasons Hotel'in katkılarıyla düzenlenen tadıma şarap kültürüyle ilgilenen birkaç medya mensubunun yanı sıra, şarap koleksiyoncuları, büyük restoran sahipleri ve işadamları katıldı. Thomas Hudson, toplantıyı açış konuşmasında geçtiğimiz 20 yıl içinde şarabın bütün dünyada yükselen bir değer olduğunu anlattı. Özellikle en üst düzey şaraplara yönelik talepte bir patlama yaşanmakta, bunların fiyatları da hızla yükselmekteydi. Bu talep artışıyla birlikte, yatırımcılar için çok karlı bir de şarap borsası oluşmuştu. Farr Vintners gibi bazı firmalar, belli başlı şarapları daha fıçıdayken tadıp gelecek için neler vaadettiklerini konuyla ilgilenen yatırımcılara duyuruyor, onlardan gelen taleplere göre bu şarapları satın alıp yıllandırmaya bırakıyorlardı. Farr Vintners'in şaraptan yıllık cirosu 50 milyon sterlin. İyi bir şarabın fiyatının 10 yılda yüzde 300 civarında bir artış göstermesi, bütün dünyadan ciddi sayıda yatırımcıları bu alana yöneltiyor.Thomas Hudson, şarabın yükselişinin devam edeceği görüşünde. Ancak bu konuya ilgi gösterenlere küçük bir ipucu veriyor: "Kasası, yani 12 şişesi 200 Euro olan şaraplara değil, kasası 2000 Euro olan şaraplara para bağlamakta yarar var. Çünkü bu en pahalı şarapların yaklaşık her yılı aynı kalitede. Aynı zamanda bunların üretimlerini artırmalarına da imkan yok. Dolayısıyla, arz aynı kaldığı halde talep sürekli artıyor" diyor. Londra'da, yerin 30 metre altında 2. Dünya Savaşı'ndan kalan Octavian mahzenlerinde yatırımcılar için milyonlarca kasa, her biri için yılda 7.5 sterlin saklama ücreti karşılığı bekletiliyor. Şarap yatırımcıları isterlerse sahip oldukları şarapları hiç içmeden istedikleri zaman satabildikleri gibi, istediklerinde ihtiyaçları olan kadarını getirtip afiyetle içebiliyorlar.
İyi şarabın fiyatının 10 yılda yüzde 300 civarında artış göstermesi, tüm dünyada ciddi yatarımcıları bu alanı yöneltiyor >> >>