Japonya'nın Fukuşima kentindeki Daiçi Nükleer Santrali'nin 2 numaralı reaktöründeki radyasyon sızıntısına neden olan erime de tüm çabalara rağmen kontrol altına alınamıyor. Santralde bir dönem görev yapan General Electric şirketinin reaktör güvenliği uzmanı Richard Lahey, "Sızıntı bir türlü önlenemiyor. Ancak Çernobil faciası gibi korkunç bir durum ortaya çıkmayacak" dedi. Radyasyon seviyesinin halen çok yüksek olduğu santralde tüm olumsuzluklara rağmen reaktörleri soğutma, radyasyon sızıntısını engelleme ve tesis içi ile dışında oluşan radyasyonlu suları çekme çalışmaları devam ediyor. Yetkililer santraldeki radyasyonlu suların deniz kıyısına yakın bir bölgede demirleyecek tankerlere çekilmesinin planlandığını duyurdu. İngiliz Independent gazetesi ise santralde çalışmaları için bazı işçilere normalden 20 kat fazla ücret teklif edildiğini, ancak çalıştıracak işçi bulamadıklarını bildirdi.
BAŞKAN HASTANELİK
Diğer yandan radyasyon sızıntısını bir türlü engelleyemeyen TEPCO şirketinin iki haftadır ortalıkta gözükmeyen 66 yaşındaki Başkanı Masataka Shimizu yorgunluk ve stres kaynaklı olarak yüksek tansiyon ve baş dönmesi şikâyetleri ile hastaneye kaldırıldı. Kriz yönetimini geçici olarak üstlenen şirketin Genel Başkanı Tsunehisa Katsumata, "Yeniden çalıştırılma ihtimalleri çok düşük olan 1, 2, 3 ve 4 numaralı reaktörler hurdaya çıkarılacak" dedi. Hükümet sözcüsü Yukio Edano da "Uzmanlar, radyasyon sızıntısını durdurmak için 3 reaktörün bulunduğu binaları ve hava filtrelerini özel kumaşlarla kapatmayı düşünüyor" diye konuştu. TEPCO'nun ayrıca santralin çevresinde oluşturulan 20 kilometrelik tahliye alanının daha da genişletilmeyi planladığı ve bu plan hayata geçerse 130 bin kişinin daha evlerinden tahliye edileceği bildirildi.
Denizde yasal sınırın 3 bin 355 katı radyasyon
Daiçi Nükleer Santrali'nde dün 1 numaralı reaktörün 330 metre açığındaki deniz suyunun, yasal sınırın 3 bin 355 katı radyoaktif iyot içerdiği bildirildi. Nükleer ve Endüstriyel Güvenlik Ajansı'nın Genel Müdür Yardımcısı Hidehiko Nişiyama, çevrede balıkçılık yapılmadığını belirterek, durumun insan sağlığına büyük bir tehdit oluşturmadığını söyledi. Santralin 16 kilometre güneyindeki deniz suyunda da yüksek oranda aynı radyoaktif madde bulunduğu açıklandı.
Çiftçiler evlerini terk etmiyor
Fukuşima'daki Daiçi santralinin çevresindeki 20 kilometrelik tahliye bölgesinde, iki haftadan uzun süredir yalnızca çiftliklerini terk etmeyi reddeden pirinç tarlası sahipleri ile başıboş inekler ve köpekler yaşıyor. Bölgede kalan çiftçilerden Shinichi Fukushima, İngiliz BBC kanalına yaptığı açıklamada, "Dükkânlar kapalı. İhtiyaçlarımız çok. Ama bölgede birçok çiftçi evini terk etmedi. Dolayısıyla tarlarımızdaki sebzeleri yiyoruz" dedi. Fukuşima santrali çevresinden şimdiye kadar on binlerce kişi tahliye edilirken, radyasyon sızıntısının engellenememesinden dolayı tahliye alanının genişletilmesinin gündemde olduğu bildirildi.
DIŞ HABERLER