Srebrenitsa
katliamının kurbanları, Almanya'nın başkenti Berlin'de de anıldı. Katliamda öldürülen 8 bin 372 kurbanı anmak amacıyla, iki ayda toplanan 16 bin 744 ayakkabının, tarihi Brandenburg Kapısı'nın önüne konulduğu etkinliğine Bosna-Hersek'in Berlin Büyükelçisi Tomisloav Limov, Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis üyesi Eva Högl ile Boşnak, Türk ve Alman vatandaşlar katıldı. Ayakkabıların bir kısmının BM'yi simgeleyen U ve N harfleri şeklindeki iki demir örgülü kafesin içine konulduğu etkinlikte, Almanca ve Boşnak dilinde dua edildi. Toplanan ayakkabıların eylül ayında Lahey'e götürüleceği ve benzer bir etkinliğin yapılacağı belirtildi. 2 Mayıs 2011'den itibaren de bu iki kafesin daha büyüğünün Srebrenitsa'da kurulacağı, tüm ayakkabıların içine konulacağı ve bunların betonla kaplanacağı bildirildi. Srebrenitsa'da bir tepeye kurulacak "Utanç Sütunu" adlı anıtın her harfinin 8 metreden yüksek ve 6 metreden uzun olacağı kaydedildi.
'KASAP'A NİŞAN
Lahey'deki özel mahkemede yargılanmakta olan Radovan Karadziç'e, partisi tarafından Srebrenitsa katliamının 15. yılında nişan verildi. Bosna-Hersek resmi haber ajansı FENA'nın bildirdiğine göre, kuruluşunun 20'inci yıldönümü dolayısıyla dün akşam bir tören düzenleyen muhalefetteki Sırp Demokratik Partisi (SDS), savaş sırasında Bosnalı Sırplar'ın parlamento başkanı olan ve savaş suçu işlemekten 20 yıl hapse mahkum edilen Momcilo Krayisnik'i de nişanla ödüllendirdi. Karadziç ve Krayisnik, 1990'lı yılların başında eski Yugoslavya'nın parçalanması sırasında SDS'yi kurmuşlardı. Nişanların Karadziç'in eşi Lyilyana Zelen-Karaciç ve Krayisnik'in kardeşi Mirko Krayisnik'e takdim edildiği belirtildi.
SIRP VİZESİ KALKTI
Sırbistan'ın Türkiye'ye vizeyi kaldırdığı açıklandı. Yapılan açıklamada, Türkiye pasaportu taşıyanlara vize uygulanmayacağı ve kararın pazartesi (bugün) gününden itibaren yürürlüğe gireceği bildirildi. Vizenin kaldırılması duyurusu Başbakan Erdoğan'ın Belgrad ziyaretinin öncesine denk geldi.