Japonlar, bugün son 140 yılın en şiddetli depremini yaşadı. 8.9 büyüklüğündeki depremin ardından Miyagi'nin Sendai şehrini 10 metre yüksekliğindeki dalgalar vurdu. Deprem ve depremin yol açtığı dev dalgalarda can kaybı sayısının en az 288 olduğu, 349 kişinin de kaybolduğu bildirildi. Polis, yalnızca ülkenin kuzey ve doğusunda 88 kişinin öldüğünü açıkladı. NHK devlet televizyonu ise, ölü sayısının çok daha fazla olabileceğini duyurdu.
Ayrıca Jiji haber ajansı, Japonya'nın kuzeydoğusundaki Sendai bölgesinde 200-300 ceset bulunduğunu bildirdi. Öte yandan;
polis bu bilgiyi doruladı. Polis, yaptığı açıklamada, Sendai plajında 200-300 kişinin cesedinin bulunduğunu belirtti. Ölenlerin, 10 metre yükseklikteki dev dalgaların vurduğu bölgenin sakinleri olduğu tahmin ediliyor.
Yerel saatle 14.46'da oluşan depremin merkezinin, ülkenin kuzey doğusundaki Miyagi eyaletinin 130 kilometre doğusunda denizin 24.4 kilometre altı oldu belirtildi. Deprem nedeniyle okyanus tabanında 1 kilometrelik bir kırık oluşturdu.
Bu güne kadar dünya yüzeyinde kaydedilmiş en şiddetli 5. deprem olan Japonya'da depremde, Marmara depreminde ortaya çıkan enerjinin 900 katı büyüklüğünde bir enerji ortaya çıktı.
TSUNAMİ DALGALARI HAWAİİ'YE ULAŞTI
Japonya'da bugün meydana gelen 8,9 büyüklüğündeki depremden sonra ortaya çıkan tsunami dalgalarının ABD'nin Hawaii eyaletine ulaştığı bildirildi.
Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, Kauai'nin tsunaminin vurduğu ilk Hawaii adası olduğunu duyurdu.
Hawaiili yetkililer ise tsunami dalgalarının yüksekliğinin 2 metreye kadar ulaşabileceğini tahmin ettiklerini söyledi. Hawaii'de kıyı bölgelerinde yaşayanların tahliye edilerek toplum merkezlerine ve okullara yerleştirildiği belirtiliyor.
Bu arada tsunami alarmının verildiği ülkelerden bir olan Endonezya'ya da dalgaların ulaştığı bildirilirken, meteoroloji yetkilileri Kuzey Maluku adalarını vuran tsunami dalgalarının yüksekliğinin sadece 10 santimetre olduğunu, dalgaların herhangi bir can ya da mal kaybına yol açmadığını söyledi.
Fauzi adlı yetkili, diğer bölgeler için büyük tsunami dalgası tehlikesinin hala devam ettiğini ifade etti. Endonezya'nın kuzeydoğusunda binlerce insanın tsunami uyarısından sonra evlerini terk ettiği bildiriliyor. Endonezya'da 2004 yılında Pasifik Okyanusunda meydana gelen çok şiddetli depremin yol açtığı dev dalgalar 230 binden fazla kişinin ölümüne sebep olmuştu.
Öte yandan ABD Pasifik Toprakları yöneticisi, Guam adasında verilen tsunami alarmının kaldırıldığını açıkladı.
Tsunami uyarısı verilen ülkeler şöyle açıklandı: ABD'nin Kaliforniya, Alaska, Oregon kıyıları ile Hawaii, Rusya, Tayvan, Filipinler, Endonezya, Papua Yeni Gine, Avustralya, Yeni Zelanda, Fiji, Meksika, Guatemala, El Salvador, Kosta Rika, Nikaragua, Panama, Honduras, Çili, Ekvator, Kolombiya ve Peru.
KALİFORNİYA'NIN BAZI BÖLGELERİNDE TAHLİYE İŞLEMLERİ BAŞLADI
Japonya'yı vuran 8,9 büyüklüğündeki depremin yol açtığı tsunami nedeniyle ABD'nin Kaliforniya eyaletinin bazı bölgelerinde tahliye işlemlerinin başladığı bildirildi.
Kaliforniya'nın kuzeyindeki bölgelerde halk, evlerini boşaltmaya başlarken, Oregon'da da yetkililer, sahil şeridinde yaşayanlara bölgeyi tahliye etmeleri tavsiyesinde bulundu ve sahil şeridindeki okulların kapatılacağı belirtildi.
Kaliforniya Acil Durum Yönetim Ajansı Sözcüsü Jordan Scott da, Del Norte ve San Mateo'da tahliye işlemlerinin yürütüldüğünü ifade ederken, tahliye edilen kişi sayısı konusunda ise açıklama yapmadı.
Tsunami, eyaletin kuzey sahillerini vurmaya başladığında dalgaların 2 metre yüksekliğe ulaşabileceği bildirilmişti. Kanada da, British Columbia'nın bazı bölgeleri için tsunami uyarısı verildi. Şili'de de yetkililerin, vurması muhtemel tsunami nedeniyle halkı yüksek yerlere taşımayı planladığı belirtilirken, Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, halka alarmda olmaları çağrısında bulundu.
BARAJ YIKILDI, EVLER SULARA KAPILDI
Japonya'da meydana gelen 8,9 büyüklüğündeki depremden sonra bir barajın yıkıldığı bildirildi. Kyodo haber ajansı, ülkenin kuzeydoğusunda bulunun, depremin merkez üssüne yakın Fukuşima bölgesinde bir barajın yıkıldığını duyurdu. Haberde, barajın yıkılması sonucu bazı evlerin sulara kapıldığı belirtildi.
PETROKİMYA TESİSİNDE BÜYÜK PATLAMA
Japonya'da bir petrokimya tesisinde büyük bir patlamanın meydana geldiği bildirildi. Japon Kyodo haber ajansı, patlamanın Sendai bölgesindeki tesiste meydana geldiğini duyurdu.
BİR YOLCU TRENİYLE İRTİBAT KESİLDİ
Kyodo, ayrıca 8,9 büyüklüğündeki depremin yol açtığı tsunamiden sonra, ülkenin kuzeydoğusundaki Miyagi bölgesinde bir yolcu treniyle irtibatın kesildiğini aktardı.
HAVAALANI SULAR ALTINDA KALDI
Sendai havaalanı pistinin de sular altıda kaldığı belirtildi. Deprem nedeniyle Tokyo ve çevresindeki 4 milyon evin elektrikleri kesildi. Bu arada Miyagi açıklarında yaklaşık 100 kişinin bulunduğu bir gemi de tsunamiye kapılarak alabora oldu.
TSUNAMİ BÖYLE VURDU
DEPREMİN ARDINDAN 80 YANGIN ÇIKTI
Japonya'daki büyük depremin ardından ülkenin kuzeydoğusunda 80 noktada yangın çıktığı bildirildi.
PETROL RAFİNERİSİNDE YANGIN ÇIKTI
Japonya'yı vuran 8.9 büyüklüğündeki depremin ardından bölgedeki petrol rafinerisinde yangın çıktı. NHK televizyonunda yayınlanan görüntülerde tesisin alev alev yandığı görüldü.
Görüntülerde tsunami dalgalarından kaçarak binaların üst katlarına çıkan insanların beyaz bayraklar sallayarak yardım istedikleri görülüyor.
Tokyo'nun doğusundaki Çiba rafinerisinde de büyük bir yangın çıktığı açıklandı.
NÜKLEER TESİSTE PROBLEM
Japonya'daki büyük depremin ardından Fukuşima ilinde bulunan nükleer reaktörde anormal bir durumun yaşandığı bildirildi. Tokyo Electric Power şirketinden yapılan açıklamada, olağanüstü durumlarda reaktör çekirdeklerini soğutmak için kullanılan sistem 1 ve 2 numaralı reaktörlerde devre dışı kaldığı belirtildi.
ULAŞIM DURDU, BİNLERCE KİŞİ HAVALİMANLARINDA MAHSUR KALDI
Tokyo'nun ağırlıklı olarak uluslararsı uçuşların yapıldığı Narita havalimanında 13 bin kişinin beklediği, daha çok iç hat uçuşlarının yapıldığı Haneda havalimanında ise 10 bin yolcunun beklediği bildirildi.
Türkiye'nin Tokyo Büyükelçiliği basın müşaviri Sinan Kürün, Haneda havaalanında 711 uçuşun iptal edildiğini ve havaalanlarının kapatıldığını söyledi. Kürün, Japonya'da ordunun felaketin yaşandığı bölgeye 8 bin askeri sevkettiğini belirtti. Tokyo hakkında da izlenimlerini kısaca anlatan Kürün, Tokyo sokaklarının felç olduğunu ve tüm araçların caddeleri kilitlediğini, otomobille ulaşımın mümkün olmadığını söyledi. Kürün toplu taşımanın iptal edildiğini hatırlatarak, dev metropolde insanların yürüyerek evlerine ulaşmaya çalıştığını aktardı.
TSUNAMİ SİLDİ SÜPÜRDÜ
Depremin ardından, Tokyo'nun merkezinde büyük binalar şiddetli sarsılırken, binlerce insan panikle sokaklara döküldü. Televizyon görüntülerinde büyük bir bina yanarken ve ülkenin kuzey kesiminde büyük bir tsunaminin verdiği zarar gösterildi.
Başkent Tokyo'da hissedilen şiddetli sarsıntı sebebiyle 6 metre yüksekliğinde tsunami dalgası alarmı verilmişti. Japon Meteoroloji Ajansı (JMA), dalgaların Miyagi kıyılarını vurabileceğini duyurmuştu.
Bölgeye gitmek isteyen yabancı gazeteciler de, şehre ulaşım olmadığı için Tokyo'daki havaalanında bekliyorlar. 14 binada yangının çıktığı Tokyo'da su ve haberleşmede sorun bulunmazken, cep telefonları ile internete bağlanan Japonlar, haberleşmeyi internet üzerinden sağlıyor. Halk, evlerine toplu taşıma araçları çalışmadığı için yaya olarak gidiyor.
NÜKLEER SANTRALLER VE PETROL RAFİNERİLERİ KAPANDI
Japonya'daki depremin ardından bazı nükleer santraller ve petrol rafinerilerinin kapandığı bildirildi.
Depremin vurduğu kuzey bölgesinde otomobil fabrikaları yoğun olarak bulunuyor. Sendai şehrinde en az bir kişinin öldüğü, çok sayıda insanın da yaralandığı depremin sebep olduğu zarar henüz netleşmedi.
Onagawa nükleer santralindeki üç reaktörün de depremin ardından kapatıldığı; Sendai, Kaşima ve Negişi'de üç rafinerinin kapatıldığı bildirildi.
DEPREM SONRASI İLK GÖRÜNTÜLER
BAŞBAKAN: ''DEPREM BÜYÜK HASARA NEDEN OLDU''
Japonya'da 8,9 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından Başbakan Naoto Kan, depremin ülkenin kuzeydoğusunda büyük hasara neden olduğunu söyledi.
Başbakan, depremin vurduğu bölgedeki nükleer santrallerin zarar görmediğini ve radyasyon sızıntısı olmadığını belirtti.
Hükümet sözcüsü Yukio Edano da yardım faaliyetlerine katılmaları için deprem bölgesinde askerlerin gönderildiğini kaydetti.
4 ARTÇI DEPREM MEYDANA GELDİ
Japonya'nın kuzeydoğusunda, 8.9 büyüklüğündeki depremin ardından 4 artçı deprem meydana geldi.
ABD Jeolojik Araştırma Kurumu, 7.1 büyüklüğe kadar 4 artçı depremin daha olduğunu bildirdi.
NHK televizyonu, 8.9 büyüklüğündeki depremin, başkent Tokyo'daki binaları salladığını ve ''çok sayıda yaralı'' olduğunu duyurdu.
NHK kanalı, Fukushima bölgesindeki Onahama kentinde araçların, evlerin ve binaların tsunamiyle sürüklenip götürüldüğü görüntüleri yayınladı.
RUSYA 11 BİN KİŞİYİ TAHLİYE ETTİ
Rusya, Japonya'ya yakın olan Kuril adalarından 11 bin kişiyi tahliye ettiğini bildirildi. BM ise 30 arama ve kurtarma ekibini hazır beklettiğini açıkladı.
Japonya'yı son 140 yılda vuran en büyük depremin ülkenin kuzey sahillerinde 10 metre yüksekliğindeki tsunami dalgaları oluşmasına yol açtı.
Ülkenin doğu kıyısından 125 kilometre uzaklıkta, yerin 10 kilometre altında meydana gelen depremin büyüklüğü önce 7,9 sonra da 8.8 olarak açıklanmıştı.
Japonya'da çarşamba günü 7.3 büyüklüğünde bir deprem daha meydana gelmişti.