The Guardian gazetesinde yer alan habere göre uzmanlar, yaklaşık 1 milyon deniz canlısının 2011'de Japonya'da yaşanan tsunami enkazıyla 7 bin 725 kilometre yolculuk yapmasını şimdiye kadar kaydedilmiş en uzun "deniz göçü" olarak nitelendirdi. Oregon Üniversitesi'nde görev yapan uzman John Chapman, bu olayın bugüne kadar insanlar tarafından planlanmadan meydana gelen en büyük doğal deneylerden biri olduğunu söyledi.
3'TE İKİSİ HİÇ GÖRÜLMEDİ
Tsunaminin ardından Iwate, Miyagi ve Fukuşima bölgelerinden 5 milyon ton enkaz çıkmıştı. Bu enkazın yüzde 70'i okyanus tabanına çökmüştü. Üniversitenin yaptığı çalışmaya göre 2012'nin haziran ayından bu yıl şubat ayına kadar bu enkazdan kopan 600 parça ile 289 deniz canlısı Washington, Oregon, Kaliforniya, Alaska ve Hawaii sahilleri ile Kanada'nın Britanya Kolumbiyası kıyılarına ulaştı. Kıyıya vuran deniz canlılarından üçte ikisinin daha önce ABD sahillerinde hiç görülmediği belirtiliyor. Williams College'de görev yapan deniz bilimleri profesörü James Carlton, "Deniz çeşitliliği ağızları açık bırakıyor. Yumuşakçalar, deniz anemonları, mercanlar, yengeçler, türlerin sadece geniş bir yelpazesi ve gerçekten de Japon faunasının bir kesiti" diye konuştu. Smithsonian Çevre Araştırma Merkezi'nden deniz biyoloğu Greg Ruiz ise bu türlerin çoğunun ABD sahillerinde uzun süre boyunca yaşayabileceğini daha önce düşünemediğini söyledi.
NÜKLEER SIZINTI DEVAM EDİYOR
Japonya'da
11 Mart 2011'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında oluşan tsunami, Fukuşima Nükleer Santrali'nde radyoaktif sızıntıya neden olmuştu. Bölgede yaşayan onbinlerce kişi sızıntının ardından evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. Sızıntının tamamen kontrol altına alınmasının on yıllar süreceği tahmin ediliyor.