  |
|
Teknolojimizi yarına hazırlayalım
TAYSAD Başkanı Bilgin, hem otomotiv ana sanayii hem de yan sanayii bekleyen tehlikeye dikkat çekti. Bilgin, araştırma ve geliştirmeye önem verilmezse, yeni projelerde Türkiye'nin saf dışı kalacağını söyledi.
İhracatın yıldızı olan otomotiv ve yan sanayinin istikbali ve 2005'te yakaladığımız bu fırsatın kaçmaması için neler yapmamız gerektiğini her fırsatta anlatıyorum. Ancak günler geçiyor yapılması gerekenler yapılmıyor. Stratejik planı olmayan bir otomotiv ana ve yan sanayimiz Slovenya, Macaristan, Slovakya'da kan kaybetmeye başladı bile. Bu yüzden ana sanayi, yan sanayi ve devlet yetkilileri ile bir araya gelinerek sanayimizin stratejik planının yapılması gerektiğini tekrar söylüyoruz.
ZAMAN KAYBI Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) olarak yan sanayimizin bu konudaki fikir ve taleplerini her zaman için böyle bir platformda dile getirmeye hazır olduğumuzu tekrarlarız. Bu zaman kaybını yan sanayi olarak şu etapta Ar-Ge çalışmalarına yönelerek bir nebze olsun telafi etmemiz mümkün. Bildiğiniz gibi bu yıl Ar-Ge teşvikleri için 300 milyon dolarlık bir pay ayrıldı. TÜBİTAK ve TİDEB vasıtasıyla dağıtılacak bu yardımları almak için çaba harcamak hem kurumlarımız için hem de yan sanayimizin devamı için üstlenmemiz geren bir görevdir.
AR-GE ÇALIŞMASI Ar-Ge yardımlarını, bilinmeyen bir araştırmayı yapıp, buluş yapmak üzere verilen bir teşvik olarak görmemek lazım. Memleketimizde ilk defa yapacağımız bir ürün geliştirmesi de pekala bir araştırma olarak nitelendirilebilir. Çünkü bu ürünü geliştirmek ve ilk defa bunu imal etmek için mutlaka mühendislik ve araştırma gerekecektir. Özellikle çoğu KOBİ konumunda olan birçok yan sanayicimiz bu sayede yeni ürünler üretme imkanına sahip olacağı gibi, gelişme sırasında kullanacağı mühendislik sayesinde teknolojisini de geliştirmiş olacaktır. Geçmiş yazılarımızda, konuşmalarımızda hep belirttik; "Türk otomotiv sanayi düşük katma değerle üretim yapıyor, bu yüzden de ihracatı ne kadar artsa ithalatı daha fazla oluyor ve dış ticaret açığı veriyor.'' Bu çağrımıza ana sanayimiz ne kadar kulak veriyor veya ne kadar kulak verebilir? O meçhul! Zira birçok satınalma kararı yurtdışında veriliyor. O zaman tek çare; Türk otomotiv yan sanayisinin teknolojik gücünün, bu katma değeri yaratacak işleri söke söke alacak seviyede olması.
|