Yassı çelikte uygulanan %10'luk gümrük vergisi, 19 bin kullanıcı firmayı zora sokmaya başladı. Yassı Çelik Kullanıcılar Platformu; "4 şirketi korumak için 19 bin şirket feda ediliyor" feryadında… Çelik
borudan beyaz eşya, gemi, kazan ve basınçlı kapların hammaddesi yassı çelik kullanımımız 14 milyon ton ve bunun ancak 10 milyon tonunu üretebiliyoruz. Erdemir, Çolakoğlu, Habaş ve Tosyalı Grubu 4 üreticimiz. Gerisi ithal ediliyor ve %10'luk vergi söz konusu… Üstelik 4 üretici bakanlıktan ek vergi talep ediyor.
Gerekçesi; Fransa, Romanya, Çin, Rusya, Ukrayna ve Slovakya'dan dampingli yassı çelik ithalatı… "Soruşturma açılsın ve bu ülkelerden gelen yassı çeliğe ek vergi konulsun" diyorlar. 19 bin şirket, bu gelişme karşısında platform kurdu; Ali Eren'i sözcü seçti.
Ali Eren, Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) Genel Sekreteri Mehmet Zeren'le birlikte platformun hazırladığı raporla durumu izah ediyor: "Platformun temsil ettiği sektörlerin 2014 yılı ihracatı 38,4 milyar $ idi. Eğer, bizim hammaddemiz olan yassı çelikte mevcut %10'luk gümrük vergisi olmasaydı bu ihracat 45-50 milyar $'a da çıkabilirdi.
Borudan otomotive, beyaz eşyadan ısıtmasoğutmaya, gemi ve yata kadar temsil ettiğimiz sektörlerin ürünlerinin ithalatı 37,7 milyar $. Yani, hem iç pazarda, hem dışarıda inanılmaz rekabetle karşı karşıyayız.
Ali Eren; "aslında yerli üreticiler kapasiteyi ve üretimi artırsa iç talebi tümüyle karşılar hale gelebilir" diyor; "İthal yassı çelik fiyatı da özelliğine göre ton başına 450-800 $ arasında. Buna bir de %10 gümrük vergisi biniyor.
Biz, bu durumda dış rekabette zorlanıyoruz."
Kurulacak koalisyon hükümeti ek vergiyi koyarsa 19 bin şirkette kârlar % 30 düşecek.
Ek vergi, yassı çelik maliyetimizi %10 artırırsa 8 sektörün kâr kaybı tutarı 900 milyon $ olacak.
Akabinde çelik boru üreten şirketler zarar etmeye başlayacak.
Yüzde 10 ek maliyet, 8 sektörün ihracatını 3.7-4.8 milyar $ aşağı çekebilecek. Bu sektörlerin nihai ürünlerinin ithalatında da aynı düzeyde artış yaşanabilir. Sonuçta böyle bir ek vergi, cari açığa 7.5-9 milyar $ arası negatif etki oluşturabilecek.