Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Tütün ve Madde Bağımlılığı ile Mücadele Daire Başkanlığının 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü etkinlikleri kapsamında Kozlu İlçe Gençlik Merkezi ile birlikte Kozlu Anadolu Lisesinde Kozlu İlçe Sağlık Müdürü Dr. Abdulkadir Özdemir, Sağlık Memuru Caner Karabulut ve Ersin Aydın tarafından sigaranın zararları, bağımlılık etkileri, tütün ürünlerinin zararları konusunda sporcular başta olmak üzere öğrenci ve öğretmenlere eğitim verdiler. Verilen eğitim sonrasında öğrenci ve öğretmenlere Karbon monoksit ölçümü gerçekleştirilmiş olup ve zararları hakkında geniş kapsamlı olarak bilgiler verildi.
Düzenlenen programın ardından bir açıklama yapan Kozlu İlçe Sağlık Müdürü Dr. Abdulkadir Özdemir şöyle dedi, "Tüm dünya ülkelerinde, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerinin önlenmesi ve küresel tütün salgınını önlemek amacıyla yapılan çalışmalar bağlamında her yıl 9 Şubat günü, Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak kutlanmaktadır.
Sigara kullanımı, akciğer kanseri başta olmak üzere diğer kanserlerin gelişiminde, kalp hastalıklarının ortaya çıkmasında ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı başta olmak üzere çok birçok solunum yolu hastalığının etiyolojisinde temel etkendir. Sigara kullanımı en önemli önlenebilir ölüm nedenidir ve çok önemli bir toplum sağlığı konusudur. Sigara kullanan her 2 kişiden biri sigara nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Her gün 14 bin kişi ve her 6,5 saniyede bir kişi sigaraya bağlı nedenlerle hayatını kaybetmektedir. Siz bu yazıyı okurken en az 10 kişi hayatını sigara nedeniyle kaybetti.
SİGARA BAĞIMLILIĞI BİR HASTALIKTIR VE TEDAVİ EDİLEBİLİR;
Sigarayı bırakanlar ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başlar. İlk 20 dakikada kalp atışı hızı normal değerine düşer, 12. saatten itibaren kandaki karbondioksit seviyesi normale döner.. 2 hafta-3 ay arasında kişinin akciğer fonksiyonlarında düzelme görülür. 1-9 ay arasındaysa öksürme ve nefes darlığı gibi belirtiler azalır. 1 yılın sonunda koroner kalp hastalığı riskiniz sigara içen birinin yarısı kadardır.. 10. yılın sonundaysa akciğer kanseri riskinin sigara içen birinin yarısı kadar olduğu biliniyor. 15 beş yıl sonra koroner kalp hastalığı riski sigara içmeyen biriyle aynı seviyeye iniyor.
Eğer sigara kullanıyor iseniz, bunun bir hastalık olduğunu bilmeli ve biran önce size yardımcı olacak bir "Sigara Bırakma Polikliniğine" başvurmalısınız. İlimizde Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi, BEÜ Tıp Fakültesi, Uzunmehmet Göğüs Ve Meslek Hastalıkları Hastanelerinden sigara bırakma konusunda uzman desteği alabilirsiniz. Sigara ile tek başınıza mücadele etmeniz zor olabilir, çünkü bu bir bağımlılıktır ve irade ile ilişkisi yoktur. Bırakma kararlılığı, uygun tedavi ve motivasyonla siz de sigarayı bırakabilirsiniz. Unutmayın sigara içtiğiniz her an, hayatınızdan ve sevdiklerinizle geçireceğiniz sağlıklı zamanlardan çaldığınız anlardır "