Zonguldak için üretim, istihdam ve ihracat potansiyeli taşıyan "Su Ürünleri Yetiştiriciliği" konulu çalıştaya Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, ZTSO Başkanı Metin Demir, BAKKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu, Zonguldak Tarım ve Orman İl Müdürü Cemalettin Çataklı, kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile akademisyenler katıldı.
DEMİR: "KENT İÇİN YENİ DEĞER KAPILARI YARATACAĞIZ"
Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan Zonguldak Su Ürünleri Çalıştayının açılış konuşmasını yapan ZTSO Başkanı Metin Demir: "Zonguldak'ta uzun süredir gündemimizin en önemli maddelerden birisi sektörel çeşitliliğin sağlanması. Biz bugüne kadar özellikle kömür sektöründe yaşanan geriye gidişe çare olmak ve kentte yeni sektörlerin kapısını açmak üzere böyle bir gayretin içerisinde olduklarını, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kent insanı için yeni istihdam kapıları, girişimciler için de yeni katma değer kapıları yaratmış olacaktır" dedi.
ALTUNSU: "BÖLGEMİZİN KALKINMASINA KATKI SAĞLAYACAK"
BAKKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu: "Katılımcı bir yaklaşımla hazırlanan 2014 -2023 Bölge Planımızın "Bağımlı ekonomik yapısını kırmış ve yaşam kalitesini yükseltmiş bir bölge olmak" vizyonu doğrultusunda belirlenen gelişme eksenleri, stratejik amaçlar ve bunların altında yer alan tedbirlerde ve paydaşlarımızla birlikte belirlenen sonuç odaklı programlarda, bölgemizin madene ve buna bağlı olarak demir-çeliğe bağımlı ekonomiden ancak sektörel çeşitlilik, inovasyon ve girişimcilikle kurtulabileceği tespitleri yapılmıştır. Bağımlı ekonomik yapıyı kırmakla birlikte yeni yatırım ve istihdam alanları oluşturacak olan bu çeşitliliğin ilin üretim, ihracat gibi ekonomik göstergelerine de yansıyarak bölgemizin kalkınmasına katkı sağlayacağını düşünmekteyiz" diye konuştu.
TUTULMAZ: "BALIKÇILIK SEKTÖRÜNDEN YETERİNCE VERİM ALAMIYORUZ"
Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz ise şunları ifade etti:
"Zonguldak geçen yüzyılın başlangıcında kömürle ortalardan itibaren demir çelikle ülkemizin önemli kalkınma odaklarından birisiydi. Ancak zaman içerisinde kömürün alternatif enerji kaynaklarının bulunmasıyla veya daha ucuz kömüre ulaşılması ile ilimizin ekonomik olarak sıkıntıları olmaya başladı bu da bizim alternatif ürünlere yönelmemiz gerektiğinin en önemli göstergesi. Bu çalıştayda bunun parçalarından birisi. Biz deniz kıyısında bir kentiz ama balıkçılık sektöründen istediğimiz şekilde verim alabildiğimizi söyleyemeyiz. Sadece avcılık var, o avcılık da profesyonel bir avcılıktan öte biraz hobi amaçlı yapılan bir avcılık gibi, çok kısıtlı sayıda kişinin belki profesyonel yaptığı ve denizden yeterince faydalanamadığımız bir durumla karşı karşıyayız. Bir taraftan bakıyoruz gıdanın en yararlısı, insan sağlığına en faydalı olan deniz ürünleri ama bunun tüketimine baktığımızda toplum ve ülke olarak çok sınırlı balık ve deniz ürünlerini tüketiyoruz. Hem daha fazla tüketebilmek hem de daha fazla verim elde edebilmek adına deniz ve diğer su ürünlerine yönelmemiz gerekiyor, alternatif gelir kaynakları olarak. Buna yapabilecek potansiyele de sahibiz. Kısa süre önce bir fizibilite raporu hazırlandı. Kentimizin bu alanda verimli potansiyele sahip olduğunu açıkça görüyoruz. Biz de inşallah ilimizde bu çalıştayla beraber bunun başlangıcını yapmış oluruz. İnsanlarımıza daha çok iş ve aş imkanını hep beraber sağlamış oluruz."
"Su Ürünleri Yetiştiriciliği" konulu çalıştayı; Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü Öğr.Üyesi Prof.Dr. Cüneyt Süzer, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Yetiştiricilik Daire Başkanı Tanju Özdemirden, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçılar Birliği YK Başkan Yardımcısı Ali Can Yamanyılmaz sunumları ile sona erdi.