Yüzde hesaplama aracı, indirim ve zam hesaplama konusunda basit ve hızlı bir çözüm elde etmek için kullanılır. Bir sayının belli bir oranda artış ya da azalışını tespit etmek için "A sayısının %B'si" formülünü kullanmak gerekir. Bu noktada, maaş zammı alacak çalışanlar maaş yüzde hesaplama işlemi için, iskontoya giren ürünlerin güncel fiyatını merak edenler indirim hesaplama için en pratik yöntemleri araştırıyor. %10, 20, 25, 30, 50 oranında yüzde hesaplama nasıl yapılır diye merak ediyorsanız aşağıdaki ekrana değişkenleri girerek "hesapla" butonuna tıklayabilirsiniz.
Yüzde Hesaplama Nasıl Yapılır?
Bir sayının yüzdelik değişimini öğrenmek için yukarıdaki ekrana ilgili değişkeni girmelisiniz. Yapılacak işlemi seçtikten sonra değişecek olan rakamı ve değişim oranını girip "hesapla" butonuna tıklayın. Böylece otomatik yüzde hesaplama işlemi ile değişim oranını anında görüntüleyebileceksiniz.
Yüzde Hesaplama Formülü Nasıl Kullanılır?
Telefonda veya hesap makinesinde bulunan yüzde hesaplama araçları genellikle kullanıcıların doğrudan işlemi gerçekleştirmesine yöneliktir. Ancak, sabah.com.tr'deki yüzde hesaplama aracı ile sadece yüzdesini hesaplayacağınız rakamı ve yüzdelik oranı girmeniz yeterlidir. İhtiyacınıza uygun olan yüzdelik oranı ve rakamı girdikten sonra, araç sizin için otomatik olarak hesaplamayı gerçekleştirir.
Maaş Yüzde Hesaplama
Bir sayının yüzdesini almak için kullanılan yüzde hesaplama formülü çarpma ve bölme işlemlerini içerir. Örneğin A sayısının yüzde B'sini hesaplamak için (AxB)/100 şeklinde bir işlem yapmak gerekir. Örneğin 200'ün yüzde 20'sini hesaplamak için bu formüle göre 200x20/100 hesabı yapılmalıdır.
Daha hızlı sonuç elde etmek için yukarıdaki "İşlem" kısmında "A sayısının %B'si kaçtır?" seçeneğini seçip, "A Sayısı" kısmına 200, "B Sayısı" kısmına 20 yazmanız yeterli olacaktır. "Hesapla" butonuna bastığınızda yüzde artış hesaplama işleminiz tamamlanacaktır. Maaş yüzde hesaplama işlemi için de aynı adımları uygulamanız gerekir. Çıkan sonuç maaşınızda yaşanacak artışı gösterir.
Yüzde İndirim Hesaplama
Yüzde hesaplama aracı; faiz, artış veya indirim hesaplama amacıyla da kullanılabilir. Örneğin fiyatı 1000 TL olan bir ürün %25 indirime girdiyse yukarıdaki araçta A sayısına 1000, B sayısına 25 yazarak üründe kaç liralık indirim olacağını öğrenebilirsiniz. Böylece söz konusu ürünün fiyatında, yüzde hesaplama aracında çıkan sonuç kadar indirim olacaktır.
Bir Sayının Yüzdesi ve Miktar Olarak Karşılığı
Bir sayının yüzdesi, o sayının yüzdelik olarak belli bir miktara bölünmesi anlamına gelir. Yani yüzdesini alacağımız sayıyı X, yüzdesini Y kabul edersek; bir bütün olan X'in Y kadar parçalanmasıyla elde edilen sayı X'in yüzde Y'si olarak karşımıza çıkar.
Örnek verecek olursak;
%0: Hiçliktir. Bir sayının yüzde 0'ı sonuç vermez.
%10: 10'da 1 demektir. Bir sayının yüzde 10'u o sayının 10'da birini ifade eder.
%20: Bir sayının beşte bir demektir. Bir sayının %20'si o sayının beşte birine karşılık gelir.
%25: Sayının tamamı bir bütün olarak ele alınırsa bir sayının %25'i o sayının çeyreğine eşittir.
%50: Sayının yarısına karşılık gelir. Bir sayının yüzde elli artması demek sayının yarıya bölünmesiyle elde edilen miktarın baştaki sayıya eklenmesi demektir.
%100: Sayının tamamı demektir. Bir sayıdaki %100'lük artış, mevcut sayının kendisi kadar artması yani iki katına çıkması demektir.