İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 15 Nisan'da başlayan su ürünleri av yasağının 1 Eylül'de sona ereceğini duyurdu. Açıklamada, "Su ürünleri kaynaklarımızın korunması ve sürdürülebilir olmasına katkıda bulunmak için balık satın alırken avlanabilir minimum av boylarına ve avlanma zamanına dikkat edilmelidir. Yasak boydaki ve avlanması yasak olan türler satın alınmamalıdır" uyarılarında bulunuldu.
İBB yaptığı yazılı açıklamayla 15 Nisan'da başlayan su ürünleri av yasağının 1 Eylül itibariyle sona ereceği duyurdu. 2012-2013 av sezonunda İBB Su Ürünleri Haline toplam 48.919 ton su ürünü geldiğinin belirtildiği açıklamada, "Bu miktarın yaklaşık 3 bin tonu kültür balıkçılığı ürünü (çipura, levrek, alabalık v.d), 2 bin 200 tonunu ithal ürünler, 16 bin 44 tonunu hamsi, 4 bin 100 tonu Lüfer, 9 bin tonunu istavrit, 10 bin 700 tonunu palamut, 826 tonunu mezgit, 465 tonunu tekir ve 3 bin 584 tonunu da diğer su ürünleri oluşturdu" denildi.
Balık tüketimi ile ilgili tavsiyelerin de bulunduğu açıklamada, "Balık, diğer hayvansal gıdalara göre protein, enerji, vitamin, mineral madde ve sindirilebilirlik yönünden üstün bir gıdadır. Balık proteini, aminoasit yönünden en zengin gıdaların başında gelmektedir. Balık etinde bulunan ya hem diğer hayvansal orijinli gıdalara oranla daha az hem de kolesterolü parçalayan bir etkiye sahiptir. Bu nedenle de kolesterolü yüksek hastalara balık yemeleri tavsiye edilmektedir. Balık, aynı zamanda yağda eriyen vitaminler ve mineral madde bakımından da zengindir. Bu özelliklerinden dolayı balık, özellikle fiziki faaliyeti az olan meslek mensuplarının, çocuk, genç, hamile ve yaşlıların, kalp-damar ve sindirim yolları hastalarının beslenmesinde önerilmektedir" ifadelerine yer verildi.
İBB tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle devam etti:
"120 milyonu aşan nüfusu ile Japonya'da, bir kişi ortalama 70 kg su ürünü tüketirken ülkemizde bu oran 7-8 kg civarındadır. Dünyada ortalama su ürünleri tüketim miktarı kişi başı 16 kg; AB ortalaması ise 22 kg'dır. Su ürünleri tüketimi mevsimsel farklılıklar gösterdiği gibi bölgelerimiz arasında da farklılık göstermekte olup kıyı bölgelerimizde kişi başı 25kg; İç, Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizde ise kişi başı 1kg'a kadar düşmektedir. Su ürünleri kaynaklarımızın korunması ve sürdürülebilir olmasına katkıda bulunmak için balık satın alırken avlanabilir minimum av boylarına ve avlanma zamanına dikkat edilmelidir. Yasak boydaki ve avlanması yasak olan türler satın alınmamalıdır."