Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çevrenin korunması konusunda toplumdaki bilinçlenme ve gelişen hassasiyetin gelecek adına da umut verici olduğunu belirterek, "Temiz bir çevre, yaşanabilir bir dünya ve yeşil bir Türkiye, yeni nesillere bırakabileceğimiz en değerli miras olacaktır. Bu hedef doğrultusunda Türkiye'yi daha da yeşillendirmek amacıyla yürütülen ağaçlandırma seferberliğini memnuniyetle karşılıyorum. Son on yılda 2.7 milyar fidanın dikilmesi şüphesiz sevindirici bir gelişmeye işaret etmektedir" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül Dünya Çevre Günü mesajında çevrenin geçmişten günümüze bilinçsizce kullanılması ve doğal kaynaklar üzerindeki baskının artması sonucu, pek çok sorunun ortaya çıktığını bildirdi. Dünya nüfusundaki hızlı yükseliş, çarpık kentleşme, sanayileşme, atıkların çevreye saçılması, hava, toprak, su gibi doğal kaynakların israf edilmesi gibi faktörlere bağlı olarak, iklim değişikliğinden toprak, su ve havanın kirlenmesine ve biyolojik zenginliğin azalmasına kadar başgösteren çeşitli ve önemli sorunların, tüm insanlığı tehdit eden bir mahiyet taşıdığını anlatan Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti:
"Bu nedenle dünyamızın karşı karşıya kaldığı en hayati toplumsal ve ekonomik meselelerin başında şüphesiz çevrenin korunması gelmektedir. Sınır tanımayan ve hayatı tehdit eden çevre sorunlarına karşı küresel işbirliği şarttır. 1972 Stockholm Konferansıyla başlayan süreç ve kabul edilen uluslararası anlaşmalarla birlikte, çevre konusu dünyanın en önemli gündem maddelerinden biri haline gelmiştir. Daha fazla geç kalmadan, tabiatla ahenk içinde yaşamayı şiar edinmemizin tüm uluslararası toplumun ortak sorumluluğu olduğuna inanıyorum. Ortak gelecek kaygısı, gelişmiş ülkeler başta olmak üzere tüm ülkeleri somut adımlar atmaya sevketmelidir. Dolayısıyla, esas hedefimiz dünyayı beraber paylaştığımız tüm canlıların üzerinde hayatlarını idame ettirdikleri zeminin muhafazası olmalıdır. Bunun için de her şeyden önce yapılması gereken, bugünkü ve gelecek nesiller için ekonomik, sosyal ve çevresel hedeflere, sürdürülebilir kalkınma anlayışıyla, dengeli bir şekilde ulaşmaktır."
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kyoto Protokolü'ne ve diğer sözleşmelere taraf olan Türkiye'nin, çevre sorunlarına karşı uluslararası düzlemde verilmesi gereken mücadelede üzerine düşeni yapmaya devam edeceğini bildirdi.
Bu vesileyle kalkınma ve kentleşme gayretlerinde çevre değerlerinin ihmal edilmemesinin önemine dikkat çekmek istediğini kaydeden Gül, "Çevrenin korunması konusunda toplumumuzdaki bilinçlenme ve gelişen hassasiyet gelecek adına da umut vericidir. Temiz bir çevre, yaşanabilir bir dünya ve yeşil bir Türkiye, yeni nesillere bırakabileceğimiz en değerli miras olacaktır. Bu hedef doğrultusunda Türkiye'yi daha da yeşillendirmek amacıyla yürütülen ağaçlandırma seferberliğini memnuniyetle karşılıyorum. Son on yılda 2.7 milyar fidanın dikilmesi şüphesiz sevindirici bir gelişmeye işaret etmektedir. Dünya Çevre Günü dolayısıyla vatandaşlarımızı, geleceği bugünden düşünerek, insanımızın güzel bir ülkede, zengin bir doğada yaşaması için ağaçlandırma kampanyalarına katılmaya çağırıyorum" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül mesajını "Tüm insanların barış ve huzur içinde, çevrenin ve doğanın korunduğu bir dünyada yaşaması umuduyla Dünya Çevre Günü'nü kutluyorum" diye bitirdi.