Türkiye, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ÇABUK-Nijer Projesi ile çölleşme, arazi bozulması ve kuraklıkla mücadele konusundaki deneyimlerini bu ülkeye aktaracak.
Proje, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından ortaklaşa yürütülecek.
Türkiye'nin ''Afrika Stratejisi'' ve ''En Az Gelişmiş Ülkeler 2011-2020 Eylem Planı'' çerçevesinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü (ÇEM) tarafından, ''Afrika'da Bulunan En Az Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkelerin Çölleşme/Arazi Bozulması ve Kuraklıkla Mücadele (ÇABUK) Kapasitelerinin Geliştirilmesi Projesi '' hazırlandı.
Bir şemsiye proje olan bu proje kapsamında, Nijer'de yapılabilecekleri incelemek amacıyla ÇEM ve Orman Genel Müdürlüğü (OGM) yetkililerinden oluşan bir heyet, 22-27 Nisan 2012 tarihlerinde bu ülkeye giderek, bu ülkenin şartlarını gözden geçirdi ve ÇABUK-Nijer isimli projeyi hazırladı.
ÇABUK-Nijer Projesi, Nijer'de uygulamaya geçirilecek birçok çalışmayı içeriyor. Bunlar; Milli Ağaç Günü Kutlamaları ve Türkiye Hatıra Ormanı Kurulması, Mevcut Su Kuyularının Etrafında Fidanlık Tesisi, Güneş Enerjisi İle Çalışan Sokak Lambaları, 2500 Hektar Plantasyon Sahasının Planlanması ve İşletilmesi, Yemek Pişirme İçin Odun Üretimi Projesi, W Milli Parkında Su Kuyusu ve Gölet Yapılması, Güneş Enerjisi İle Yemek Pişirme Metotlarının Geliştirilmesi, Nijer Orman Teşkilatına Ait Fidanlığın Rehabilitesi, Okul Bahçelerinin ve Mezarlıkların Ağaçlandırılması, Karşılıklı Çalışan Teatisi-Öğrencilerin Staj Yapması gibi çalışmalardan oluşuyor.
''AFRİKA'DA 325 MİLYON İNSAN ÇÖLLEŞME VE KURAKLIKTAN ETKİLENECEK''
ÇEM Genel Müdürü Hanifi Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başta Afrika ve Orta Asya ülkeleri olmak üzere 50 milyon insanın gelecek 10 yıl içinde, çölleşme ve kuraklık nedeniyle vatanlarından taşınmak zorunda kalacaklarının öngörüldüğünü aktararak, Afrika kıtasında yer alan kurak, yarı kurak ve yarı nemli alanların, başta iklim değişikliği ve insan faaliyetleri ile bozulduğunu ve bu alanların çölleştiğini söyledi.
Dünyadaki her beş insandan birisinin kurak alanlarda yaşadığını, Afrika'daki çölleşme ve kuraklıktan 325 milyon insanın etkilendiğini belirten Avcı, ''Çölleşme ve fakirlik arasında bütün dünyada olduğu gibi bu bölgede de kısır bir döngü vardır. Kum fırtınaları Afrika'daki verimli tarım alanlarını tahrip etmekte ve bu alanlarda tarımsal faaliyetler yapılamaz duruma gelmektedir. Doğal ormanlık alanlar insan ihtiyaçları için tahrip edilmekte ve yerine yeni ormanlar başta ekonomik olmak üzere çeşitli kısıtlardan dolayı tesis edilememektedir'' şeklinde konuştu.
TÜRKİYE DENEYİMLERİNİ AKTARACAK
BM FAO raporlarına göre, 900 milyon hektar alanın, diğer bir ifade ile Türkiye'nin yaklaşık 12 katı bir alanın, uygun metotlarla rehabilite edilebilip insanlığın hizmetine sunulabileceğini aktaran Avcı, çölleşme, arazi bozulması ve kuraklıkla mücadele çalışmalarında önemli başarılar elde eden Türkiye'nin, bu deneyimlerini diğer ülkelerle de paylaştığını dile getirdi.
Afrika'da çölleşme ve kuraklıktan kaynaklanan sorunların temel çözüm noktalarının, yaşayan insanlara bozulmuş toprakların nasıl verimli hale getirilebileceği, arazi bozulması ile mücadele ve mevcut ormanların nasıl sürdürülebilir olarak kullanılabileceği konusunda kurumların kapasitesinin artırılmasıyla insanların eğitilmesi ve örnek olabilecek projelerin hayata geçirilmesi olduğunu belirten Avcı, ÇABUK-Nijer Projesi'nin teknik olarak bu gerekçe ile hazırlandığını ifade etti.
Hanifi Avcı, proje kapsamındaki hedefleri, çölleşme ve arazi bozulumu ile mücadele amaçlı, bölge ülkeleri arasında erozyon kontrolü, bozuk ormanlık alanların rehabilitasyonu, ağaçlandırma, fidanlık tekniklerinin geliştirilmesi, arazi rehabilitasyonu konularında teknik iş birliğinin geliştirilmesi, yapılan işbirliği çalışmaları ile ormancılık ve arazi bozulması alanında bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi, iklim değişikliği ve çölleşmenin olası olumsuz etkilerinin azaltılması, iki ülke arasındaki işbirliğinin arttırılması ve çalışmaların diğer ülkelere de model teşkil etmesi olarak sıraladı.
Avcı, projenin, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve TİKA tarafından ortaklaşa yürütüleceğini, yine TİKA ile işbirliği halinde başta Senegal, Kenya, Somali olmak üzere tüm Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde projelerin hayata geçirileceğini kaydetti.