Çevreci kuruluşların şikayetlerini değerlendiren Antalya Valiliği, İl Özel İdare kanalıyla dün yunusların bulunduğu alana bir ekip gönderip inceletti.
Uluslararası çevre ve hayvan koruma örgütlerinin tepkileri üzerine Kaş'ta geçen yıl kapanan Yunus gösteri merkezi Dolphin Park'ın ardından, yaklaşık üç ay önce Bodrum'dan Kaş'a getirilip bir deniz kafesinde bekletilen dört yunus için çevreciler 21 Nisan tarihinde yeni bir eyleme hazırlanıyor. Deniz kafesinde bulunan yunusların tel örgüleri parçalamak isterken oluştuğu iddia edilen burun bölgelerindeki yara izleri ise dikkat çekiyor.
Ağırlıklı olarak engelli insanlar için rehabilitasyon amaçlı yetiştirilen ve yaşları 11 ile 14 arasında değişen Ada, Ada 1, West ve Doğa isimli yunusların eğitimleri aksatılmadan devam ediyor. Denizin içinde etrafı telle örülmüş iki metre yüksekliğindeki kafes içinde hayatlarını devam ettiren yunusların bakımları ise aksatılmıyor. Biri eğitmen iki kişi tarafından 24 saat gözetim altında tutulan dört yunus, rehabilitasyon sırasında özellikle çocukları rehabilitasyona hazırlayıp tedaviyi eğlenceli hale getirecek olan bazı hareketler için de ayrıca eğitiliyor.
Merkezde bulunan eğitmen Muhtar Nizam, esas amaçlarının engelli çocuklara rehabilitasyon uygulamak olduğunu söyledi. Halen merkezin asıl sahiplerini ruhsat işlemleri için uğraştıklarını ve kendilerinin de bu süre içinde yunusların eğitim ve bakım işleriyle meşgul olduklarını söyleyen Muhtar Nizam, çevrecilerin tepkisinin ise yersiz olduğunu iddia etti. Kendisinin de bir hayvansever olduğunu ifade eden Nizam, "Yedi yıldır bu işi yapıyorum, hayvanları sevmesem bu işi yapar mıyım. Yunuslara gözümüz gibi bakıyoruz, Rusya'da da aynı işi 7 yıl yaptım" dedi.
Yunuslar için bir tutsaklığın sözkonusu olmadığını ileri süren Nizam, şöyle konuştu: "Yunuslar gitmek isterse tel örgülerinden zıplamalarına gerek yok.Telleri yıkıp yine gidebilirler. Ama insanlara alışmışlar. Yarım metre bir yükseklik isteseler giderler. Birbirlerinin yanlarına da geçebilirler. Biz o teli dışarıdaki etkilerden korumak için kullanıyoruz. Teli açıp bıraksak bile çok uzağa gitmezler. Çünkü, bu hayvanlar insanlara alışmış. Doğaya bırakılsa kendi yaşamlarını devam ettiremezler. Ölürler. Yanlarında canlı balık var onlara dokunmuyorlar. Bizim elimizden beslenmeye alıştılar"
Kaş Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Mustafa Eriş ise yunusların Kaş ilçesinin misafiri olarak kalmalarının hiçbir sakıncası olmadığını ancak üzerlerinden para kazanılmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Yunusların insanlara çok yakın memeli hayvanlar olduğunu hatırlatan Eriş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Nasıl dünyada kadınlara yapılan şiddeti beğenmiyorsak bir şeyler yapıyorsak yunuslar için de el ele vermek istiyoruz. 21 Nisan tarihinde dünyanın çeşitli ülkelerinden gelecek olan derneklerle yunusları destekleyecek, ticari anlamdan çıkaracak bir faaliyet dizisi başlatacağız. Şenlik havasında geçecek olan ve binlerce kişinin katılmasını beklediğimiz bu etkinlikle sesimizi yeniden duyuracağız"
Bugüne kadar gerekli yerlere gerekli şikayetleri yaptıklarını belirten Mustafa Eriş, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a da seslenerek şunları söyledi: "Tarihe sahip çıktığınızı biliyoruz. Tarihi eseleri koruyacaksak, bölgemizi de korumamız lazım. Yunuslar çok önemli canlılar. O nedenle yunuslar korunmalı. Yunuslar üzerinden 3-5 kişi para kazanacak diye olumsuz etkileri de çok gözardı edilmemelidir. Biz bu olaya dernek olarak izin vermeyeceğiz. Bugün ruhsatları yok. Yunuslar doğurgandır ama bu yunuslar stres altında bir ömür geçirdikleri için doğurganlıklarını kaybediyorlar. Yavruları yaşamıyor, ölü doğum yapıyorlar. Her yerleri yara bere içinde."
SAHİLLERDEKİ YUNUS DIŞKILARI ÇOCUKLARI HASTA EDİYOR
Yunusların kendileriyle birlikte bu bölgede çevreye de zarar verdiklerini iddia eden Mustafa Eriş, şunları söyledi: "Plajda yüzen çocuklar yunusların dışkıları nedeniyle hasta oluyor. Yunuslar hareket yaptıkça çocuklar gülüyor. Daha önce ben de gülüyordum. Ama onlar bizi eğlendirmiyor, karınları doyurmak için yalakalık yapıyorlar. Çocuklara da o hareketler eğlenceli geliyor. O çocuklar bunlarla büyümesin. Yunusların burada zorunlu olarak kaldığını herkese anlatacağız. Kaş'ta burada. Kaş turizmi her yıl yüzde 20-30 artıyor. Herkesin bize destek vermesini bekliyorum."