Hatay'ın Samandağ ilçesi sahillerini her yıl yumurtlama alanı olarak kullanan yeşil deniz kaplumbağalarının (chelonia mydas) korunması için çalışma başlatıldığı bildirildi.
Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye'nin, ülkedeki biyolojik çeşitliliği korumak amacıyla sivil toplum örgütlerinin hazırladığı projeleri desteklemek amacıyla başlattığı ''Türkiye'nin Canı'' kampanyası kapsamında, her yıl Samandağ ilçesi sahillerini yumurtlama alanı olarak kullanan yeşil deniz kaplumbağaları da koruma altına alınıyor.
Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği Başkanı Mişel Atik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akdeniz'in doğusunda 14,5 kilometre uzunluğa sahip Samandağ ilçesi sahilinin, yeşil deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanı olması dolayısıyla ayrı bir önem taşıdığını söyledi.
Her yıl çok sayıda yeşil deniz kaplumbağasının Samandağ sahiline geldiğini ve bir kaplumbağanın tek seferde 100 ile 200 arasında yumurta bıraktığını vurgulayan Atik, yumurtadan çıkan yavrulardan çok azının denize ulaşarak erişkin duruma gelebildiğini ifade etti.
Yeşil deniz kaplumbağalarının bıraktığı yumurtalara, vahşi hayvanların yanı sıra insanların da bilinçsizce zarar verebildiğini anlatan Atik, bu durumun nesli tükenme tehlikesi altında bulunan kaplumbağalara büyük zarar verdiğini belirtti.
Atik, kaplumbağaları koruma altına almak ve bunlarla ilgili bilinç oluşturmak için dernek olarak hazırladıkları projenin, WWF Türkiye'nin yürüttüğü ''Türkiye'nin Canı'' kampanyası kapsamında kabul edildiğini bildirerek, şöyle konuştu:
''Doğal zenginliğimiz ve marka değerimiz olan, nesilleri yok olma noktasına gelen yeşil deniz kaplumbağaları için Samandağ sahili, Akdeniz'de en önemli üreme kumsallarından biri. Burayı yuvalama alanı olarak seçen kaplumbağaların neslinin devamını sağlamak, onlara karşı koruma bilincinin artırmak amacıyla çalışıyoruz. Bu kapsamda WWF Türkiye'ye sunduğumuz ve 32 bin lira hibe desteği sağlanan 'Samandağ Kumsalı'nda Üreyen Yeşil Deniz Kaplumbağalarının Korunması' projemiz ile bu canlıların neslinin devamını sağlamak için çalışacağız. Ayrıca sahil kesimindeki ilköğretim okullarından başlayarak öğrencilere yeşil deniz kaplumbağalarıyla ilgili bilgiler vereceğiz. Balıkçılara, işletmecilere ve sahildeki konutlarda yaşayan vatandaşlara da bu kaplumbağaları tanıtacağız. Onlara kaplumbağaların yaşam döngüleri, karşılaştıkları sorunlar ve kıyı erozyonu gibi konularda temel bilgileri aktaracağız.''
BİN YAVRUDAN YALNIZCA 2'Sİ ERİŞKİN OLUYOR
Yeşil deniz kaplumbağalarının bıraktığı 100-200 yumurtadan çıkan yavrulardan yalnızca binde 2'sinin erişkin olabildiğine dikkati çeken Atik, nesli tehlike altında bulunan bu kaplumbağalar için herkesin duyarlı davranması gerektiğini dile getirdi.
Atik, vatandaşların bilgilendirilmesinin yanı sıra mayıs ayı sonundan itibaren hem anaç yeşil deniz kaplumbağalarının hem de yuvalarının koruma altına alınacağını ifade ederek, şunları kaydetti:
''Mayıs ile ekim ayları arasında yumurtlamak için sahillerimizi kullanan kaplumbağaları korumak amacıyla nöbet tutacağız ve yumurtlama alanlarını demir kafeslerle koruma altına alacağız. Amacımız, sahilimize gelerek binlerce yumurta bırakan yeşil deniz kaplumbağalarının neslinin devamını sağlayarak, onları bölgemiz için bir marka değeri yapmak. Bu sayede 14,5 kilometre sahili ile adından söz ettiren Samandağ, deniz kaplumbağalarıyla da tanınacak'' dedi.
Atik, projenin desteklenmesi ve yürütülmesinde, Samandağ Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği, Samandağ Belediyesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Hatay Şubesi ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin katkıda bulunacağını sözlerine ekledi.