Türk geleneğinin vazgeçilmez tatlılarından olan un ve irmik helvası tarifi özellikle İslam dinince büyük kıymeti olan Miraç Kandili'nde, yani bugün içerisinde en çok araştırılan konular arasında yerini aldı. Kandil günlerinde gelen misafilere, komşularınıza ve sevdiklerinize ikram edeceğini bu tatlı, lezzetine rağmen yapımının pratikliği ile bilinmektedir. Bu yıl 21 Mart yani bugün idrak edilecek olan Miraç Kandili'nde birçok kişinin gündeminde olan ve araştırılan un ve irmik helvası tarifi için hazırladığımız içeriğimizde en pratik tarife ve püf noktalara erişebilirsiniz. Miraç Kandili için en güzel helva nasıl yapılır? İşte Un ve İrmik helvası tarifi…
İRMİK HELVASI TARİFİ
İrmik helvası malzemeleri:
- 2 bardak irmik
- 100 gr tere yağ
- 1.5 su bardağı süt
- 1.5 su bardağı şeker
- 1.5 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi (isteğe göre)
- Sade dondurma
İrmik helvası nasıl yapılır?
- Derince bir tavada tereyağını eritin.
- Tereyağının üzerine irmiği ekleyip kavurmaya başlayın.
- Ayrı bin tencerede sütü, suyu ve şekeri karıştırın.
- İrmik altın rengini aldıktan sonra ocağın altını kapatın.
- Hazırladığınız sıvı karışımı irmiğin üzerine ekleyin ve malzemeler özdeşleşene kadar güzelce karıştırın.
- İrmiğin kapağını kapatın, malzemeleri ara ara karıştırın.
- Malzemeler katı kıvam aldığında tencerenin altını kapatın.
- Ortasına dondurma koyarak, ters çevirin.
- Üzerini fıstık ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.
UN HELVASI TARİFİ
Un helvası malzemeleri:
- 100 gram margarin
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 su bardağı un
- Kırılmış ceviz veya fındık (Tercihe göre)
- 2 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı sıcak su
Yapılışı:
- Un helvasının yapımı için, öncelikle bir kasede sıcak suyu ve toz şekeri karıştırın. Tencerede margarini ve sıvı yağı eritin. Ardından unu ilave ederek kısık ateşte tahta kaşıkla karıştırın (Un kahverengi olana kadar)
- Eğer helva yerken ağzınıza iri tanelerin gelmesinden hoşlanıyorsanız ceviz veya fındık ekleyin ve 5 dakika daha karıştırın. Sıcak suyu yavaş yavaş ilave edin, topaklanmaması için sürekli karıştırın.
- Ocaktan aldıktan sonra bir süre dinlenmeye bırakın. Yeteri kadar ılıdıktan sonra çorba kaşığıyla şekil verin. Un helvası tarifimiz servise hazır. Afiyet olsun…