Genel olarak Ege bölgesi ile ilişkilendirilen, ancak tüm Türkiye'de de yaygın bir şekilde yapılan lokma tatlısını evdeki malzemeler ile hazırlamak oldukça kolay. Çikolata, badem, bal, meyve nektarinleri, çeşitli marmelatlar, reçel türleri, fındık, ceviz ve hindistan cevizi ile kaplanıp, süslenip, marine edilip servis edilebilen lokma tatlısının hazırlanışı ise oldukça kolay. Lokma tatlısı için gerekli malzemeler ve hazırlanışı ise şu şekilde sıralanıyor ;
MALZEMELER
-3,5 su bardağı un
-2 su bardağı ılık su
-1 paket kuru maya
-1 yemek kaşığı toz şeker
Kızartmak için:
-2,5 su bardağı ayçiçek yağı
Şerbeti için:
-2 su bardağı toz şeker
-1,5 su bardağı su
-3-4 damla limon suyu
HAZIRLANIŞI
-3,5 su bardağı un geniş bir kabın içine alınır ve ortası havuz şeklinde açılır. 1 paket kuru maya, 1 yemek kaşığı toz şeker ilave edilir
-2 su bardağı ılık su ilave edilerek yoğurulmaya başlanır. Ele yapışan ve cıvık bir hamur elde edilir
-Hamurun üzeri kapatılır, oda sıcaklığında 1 saat mayalandırılır
-Hamur mayalanırken şerbeti hazırlanır. Tencerenin içerisine 2 su bardağı toz şeker ve 1,5 su bardağı suyu aktarılıp şeker eriyince limon suyunu ilave edilir.Ardından hafif kaynayınca ocaktan alınıp soğumaya bırakılır
-Mayalanan hamuru sıkma torbasına alınıp yağlanmış mutfak makası yardımıyla hamurdan küçük toplar kesildikten sonra kızgın yağın içerisinde kızartılır
-Kızan lokmalar kevgir yardımıyla alınır ve soğuk şerbetin içerisine atılıp 10 saniye kadar şerbetin içerisinde tutulduktan sonra, çeşitli soslar, yemişler, reçeller ve marmelatlar ile süslenip veya doğrudan sade hale ile servis edilir.
Afiyet olsun