MALZEMELER:
500 gram mor salkım çiçeği
500 gram toz şeker
2 bardak su
Yarım limon
YAPILIŞI:
1. Mor salkım çiçeğini dallarından kopardıktan sonra temizliyoruz. Bunun için de çiçekleri dallardan sıyırmanız yeterli oluyor. Çiçeğin ortasındaki sert kök kısımlarını da kesmeyi unutmayın. Mor salkımları temizledikten sonra reçelde kullanmak için elinizde yalnızca mor renkli çiçek yaprakları kalmalıdır.
2. Mor salkımları bir kase içerisine alın ve üzerini su ile kaplayın. Yaklaşık yarım saat suda bekletilen mor salkım çiçekleri içerisinde böcek varsa bu sürede suyun yüzeyine çıkmış olacaktır. Ardından çiçekleri bol suda zarar vermeden yıkayın ve bir süzgü içerisine alarak sularının süzülmesini bekleyin.
3. Reçel tenceresi içerisine 2 bardak su ve toz şekeri koyun. Şeker eriyinceye kadar şerbeti karıştırın ve orta ateşte kaynamaya başlayan şerbet koyulaşınca içerisine mor salkımları ilave edin. Dilerseniz, çeşme suyu kullanmak yerine önceden kaynatmış olduğunuz 2 adet elmanın suyunu da kullanabilirsiniz. Bu sayede reçelinizin aroması daha lezzetli hale gelir.
4. Şerbetin içerisinde kaynayan mor salkım çiçekleri hemen pişeceği için reçeliniz kısa bir süre içerisinde hazır hale gelecektir.
5. Yaklaşık 10 dakika sonra, reçelinizin içerisine limon suyunu da ilave edin. Birkaç dakika da limon suyu ile kaynayan reçeli artık ocaktan indirebilir ve kavanoza doldurabilirsiniz.
6. Cam bir kavanoz içerisine reçelinizi özenle doldurun ve kavanozun ağzını sıkıca kapatarak ters çevirin.
12 saat boyunca soğumaya bırakılan ev yapımı mor salkım reçelini ertesi gün serin, nem ve ışık almayan bir ortama alarak muhafaza edebilirsiniz. Afiyet olsun.