MALZEMELER:
Yarım kilo gelincik çiçeği
Yarım kilo toz şeker
1 bardak su
Çay kaşığının ucuyla vanilya
1 tatlı kaşığı toz limon tuzu
YAPILIŞI:
1. Toplamış olduğunuz gelincik çiçeklerinin en diplerinde bulunan siyah kısımları kesin. Ardından gelincikleri yarım saat kadar su dolu leğende bekletin ve süzgüye alın.
2. Güzelce yıkanan ve suları süzülen gelincik çiçeklerini bir kaseye alın. Üzerine kaynamış su dökün. Taze gelincik çiçeklerinin rengi kırmızıdan siyaha dönüşmüş olacaktır.
3. Reçel tenceresinin içerisine ilk olarak şeker ve suyu koyun. Şeker eriyene kadar sürekli olarak şerbeti karıştırın. Ardından şerbeti kaynamaya bırakın.
4. Haşlanan gelincik çiçeklerinin suyunu iyice süzün.
5. Şerbetiniz koyu bir kıvama geldikten sonra içerisine haşlanmış gelincik çiçeklerini ilave edebilirsiniz.
6. Kısık ateşte ağır ağır kaynayan reçeliniz, tam kıvamına gelince içerisine bir çay kalığı ucu ile az miktar vanilya ilave edin.
7. Vanilya ile bir taşım daha kaynayan gelincik reçelinizin içerisine bir tatlı kaşığı limon tozunu ilave edin.
8. Bir taşım daha limon tozuyla kaynayan reçeli ocaktan alabilir ve sıcak bir kavanozun içerisine doldurabilirsiniz. Reçelinizin içerisine limon tozu koyduktan kısa bir süre sonra rengi kırmızıya dönecektir.
9. Kavanozun üzerinde yarım parmak boşluk bırakın ve kavanozun ağzını sildikten sonra yeni kavanoz kapağı ile kapatın ve ters çevirerek bir gün bekletin.
10. Reçel kavanozunun hava almaması ve aylarca bozulmadan saklanması için 10 dakika kaynayan suda bekletebilirsiniz.
Hazırlanan ev yapımı gelincik reçelini karanlık, nemsiz ve serin bir ortamda muhafaza edebilirsiniz. Afiyet olsun.