MALZEMELER:
1 kilo kuru incir
1 buçuk kilo toz şeker
1.5 litre su
1 bardak susam
1 adet limon
YAPILIŞI:
1. Kuru incirlerin hepsini küçük küçük doğrayın ve bir kenara alın.
2. Reçel tenceresinin içerisin su ve toz şekeri koyduktan sonra orta ateşte kaynamaya bırakın.
3. Şerbetiniz 15-20 dakika boyunca kaynadıktan sonra doğramış olduğunuz kuru incirleri içerisine ilave edin.
4. Reçelin iyice koyu bir kıvam almasını bekliyoruz. Dilerseniz kısık ateşte ağır ağır da kaynatabilirsiniz.
5. Reçel kaynarken bir yandan da tava içerisinde susamları kavurun.
6. Kavrulan susamları kaynayan reçelin içerisine ilave edin.
7. Reçeliniz tam istediğiniz kıvama geldikten sonra limon suyunu ilave edebilirsiniz.
8. Limon suyu ile bir taşım kaynayan kuru incir reçelinizi ocaktan alabilirsiniz. Reçelin piştiğini kuru incirler dibe çökünce anlayabilirsiniz.
9. Reçeli ocaktan alır almaz önceden sıcak suda bekletilmiş kavanozların içerisine doldurabilirsiniz. Sterilize kavanoza reçelinizi döktükten sonra kavanozun etrafını ve ağız kısmını güzelce silin.
10. Kavanozun üstünde yarım parmak boşluk kalmasına dikkat edin ve ardından kaynamış suda bekletilen kapakla kavanozu sıkıca kapatın. Dilerseniz, reçeli kavanoza koyup ağzını kapattıktan sonra kavanozu kaynatarak da hava almaması için kapağı mühürleyebilirsiniz.
11. Reçel kavanozunuzu ters çevirdikten sonra soğuması için bir kenara alın.
Hazırlamış olduğunuz kuru incir reçelini kuru, nemsiz ve karanlık bir ortamda muhafaza ederek 6 boyunca tazeliğini korumasını sağlayabilirsiniz. Afiyet olsun.