Ev yapımı pizza sosuyla birlikte evde kolay pizza hamuru tarifini istediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Pizza hamuru çok hızlı bir şekilde hazırlanır. Hamur kabartma süresi olmadığı için çok pratiktir. Ayrıca, bu pratik tarif vegan ve glütensiz olarak da uygulanabilir.
EVDE PİZZA YAPIMI
İtalyan mutfağının en popüler yemeklerinden biri olan pizza tüm dünyada da en çok tüketilen hamur işi yemeklerden biri. Pizzacılarda çeşit çeşit yenebilen pizzaların pratik tarifler ile evde hızlıca yapılması da çok kolay. Ortalama 30 dakikada hazırlanan pratik ev yapımı pizza tarifleri ile evlerde pizza yapımı günden güne artmaktadır. Ev yapımı pizzalar istenilen malzemelerle zenginleştirilebilir. Glütensiz ve vegan gibi farklı diyetlere adapte edilebilir.
KOLAY EV YAPIMI PİZZA HAMURU: MALZEMELER VE ÖZELLİKLERİ
Tarifte kullanılan malzemeler:
- 250 ml ılık su (30-40 derece)
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı aktif kuru maya
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 320 g çok amaçlı un (kıvama göre ekleme yapılabilir)
- 1 çay kaşığı tuz
Kolay ve pratik pizza hamurları çok amaçlı un kullanılarak hazırlanabilir. Ayrıca isteğe göre tam buğday ve benzeri farklı unlar çok amaçlı un ile karıştırılarak da kullanılabilir. Ayrıca tarifi glütensiz olarak hazırlamak için glütensiz çok amaçlı pişirme ununu da kullanılabilir.
Zeytin yağı. Herhangi bir nötr tada sahip yağ bu tarifte uyumludur ancak lezzet açısından bakınca zeytin yağı kullanmak önemlidir.
Üst malzemeleri seçerken öncelik damak tadı olmalıdır. Kullanılacak et türleri, sebze türleri, peynir karışımları tüketicinin zevklerine göre belirlenir. Tarifi lezzetlendirmek için her zaman ekstra peynir eklenebilir.
EVDE PİZZA TARİFİ
1. Adım: Mayalama - Pizza hamuru tarifi
- Öncelikle mayayı ıslatarak başlanır; yani su, şeker ve mayayı karıştırıp köpüklü ve kabarcıklı hale gelene kadar bekletilir. Bu süre ortalama 5 dakikadır.
- Mayayı ıslatırken sıcak su değil ılık su kullanılması önemlidir. İdeal değer 30 ila 40 derece aralığındadır. Su çok sıcak olduğunda mayayı öldürür ve köpüklü ve aktif hale gelmesini engeller.
- Sıcaklığı ölçmek için bir termometre kullanılabilir veya el ile ayarlanabilir.
2. Adım: Hamurun hazırlanması
- Mayayı kabarttıktan sonra zeytinyağı, 2 su bardağı un ve tuz ilave edip karıştırılır.
- Bu işlemden sonra hamur yapışkan bir top oluşturmaya başlar, gerekirse kıvama göre biraz daha un eklenebilir.
- Sonra unlu bir yüzeye aktarılır ve iyice karışması için yaklaşık 5 dakika veya pürüzsüz bir top oluşana kadar yoğurulur.
3. Adım: Hamurun yoğurulması
- Evde kolay pizza hamuru tarifinde hamur elle yapıldığından yoğurma işlemini de elle yapmak daha pratiktir. Ancak istenirse karıştırıcıda da kolayca hazırlanabilir ve yoğurulabilir.
- Hamur pürüzsüz ve yapışkan olana kadar yoğurulur. Mükemmel kıvamı elde etmek için arada biraz daha un eklenmesi gerekebilir.
- Kıvamı bozmamak için bir seferde sadece 1-2 yemek kaşığından fazla un eklenmemelidir. İsteğe bağlı olarak yemek öncesinde 30 dakikadan fazla zaman varsa, hamurun kabarması için biraz beklenebilir.
- Kabartma işlemi ile daha yumuşak bir hamurla ulaşılabilir, ancak bu tarif için kabartmak gerekli değildir.
4. Adım: Şekil verme
- Hamur pürüzsüz ve elastik hale geldikten sonra, istenilen şekle getirilir. Ev yapımı pizzalarda genellikle dikdörtgen pizzalar yapılır çünkü tepsi yüzeyine yerleşimi, kesilmesi ve servisi daha kolaydır. Ancak eldeki malzemeler ve zevklere göre farklı şekiller verilebilir.
- İstenilen şekle hizaladıktan sonra, yaklaşık yarım santimlik bir kalınlığa gelene kadar iyice unlanmış bir yüzeyde açılır.
- Daha sonra dış kabuğu oluşturmak için kenarları katlanır.
DİKKAT! Hamuru açtıktan sonra olabildiğince çabuk pişirmek gerekir. Bekledikçe kabararak istenilen formu bozabilir.
5. Adım: Ön pişirme
- Eğer evinizde bir pizza taşı ya da onun gibi bir araç yoksa malzemeleri pizza hamurunun üzerine koymadan önce kısa bir ön pişirme yapılır. Malzemelerin altında pişmemiş bir hamur ile karşılaşmamak için ön pişirme yapmak önemlidir.
- Önceden ısıtılmış fırında 5 dakika (daha fazla değil) hamur hafifçe sertleşene kadar (hiç kahverengi olmayacak) ön pişirme yapılır.
- Alt kısmın ısı noktasına peynirden daha yakın olmasını sağlamak için pizza fırının alt rafında pişirilir. Evde önceden ısıtılabilen bir pizza taşı bulunuyorsa ön pişirme yapmaya gerek yoktur.
- Ön pişirme sırasında hamur içinde hava kabarcıklarının oluşursa, gazı dışarı atmak için bir çatalla delmek yeterlidir. Bunun olmasını önlemek için, hamur pişirme öncesinde de çatalla delinebilir.
6. Adım: Ev yapımı pizza sosunuzu ekleyin
- Önceden hazırlanan bir sos kullanabilir veya mayanın oturmasını beklerken hızlıca bir pizza sosu hazırlanabilir.
7. Adım: Üst katmanın hazırlığı ve pişirilmesi
- Ö pişirme işlemini tamamladıktan ve kullanılmak istenen sosları sürdükten sonra kullanılacak peynirler eklenir.
- Daha sonra isteğe göre pizzada kullanılmak istenen diğer malzemeler de pizza yüzeyine yerleştirilir ve pişirmeye geçilir.
- Peynirler erimeye başlayıp kabarcıklı hale gelene kadar ve kabuk altın sarısı rengini alana kadar ortalama 15-25 dakika pişirilir.
8. Adım: Soğutma ve servis
- Sıcak sosun ağız yakmaması için kesmeden ve servis yapmadan önce en ortalama 5-10 dakika dinlenmeye bırakın.-
EN İYİ EV YAPIMI PİZZA İÇİN BİRKAÇ İPUCU
- Lezzetli bir pizza için iyi bir sos kullanmak önemlidir.
- Üst malzemelerden önce biraz peynir eklemek lezzeti ve pizzanın yumuşaklığını arttırır. İnce bir peynir tabakasıyla başlamak sosların yapışmasına da yardımcı olur.
- Pişirme süreçlerinde pizzayı dikkatlice takip etmek önemlidir. Pişmiş bir pizza çok hızlı bir şekilde kahverengiye dönebilir.