Ülkemizin her bölgesinde turistik yerlerde en çok tüketilen kolay yiyecekler arasında gözleme vardır. Gözleme deyince ilk akla gelen peynirli gözleme, patatesli gözleme ve kıymalı gözlemedir. Ancak bu çeşitler dışında birçok değişik iç harçla gözlemenizi hazırlayabilirsiniz. Mesela ıspanaklı gözleme, pırasalı gözleme gibi… Bugün size herkesin sevdiği peynirli gözleme tarifini vereceğiz.
Gözleme yapılırken en zor konulardan biri de gözleme hamuru kısmıdır. Böylece gerçek gözleme yapabileceksiniz. Ancak size vereceğimiz tarifi hazır yufka ile hazırlayıp kolayca hazır yufkadan gözleme yapabilirsiniz. İşte merak ettiğiniz gerçek gözleme nasıl yapılır sorusunun cevabı...
Gözleme hamuru için gerekli malzemeler;
6 su bardağı un
2 çay kaşığı kuru maya
Yarım su bardağı ılık su (maya için)
2 çayı kaşığı tuz
2 su bardağı ılık su
Yarım çay kaşığı şeker
Gözleme harcı için gerekli malzemeler;
400 gram yağsız beynir
1 avuç maydanoz
Biraz kaşar peynir (damak zevkinize göre)
Gözleme hamuru tarifi;
Gözleme yapımına önce gözlemenin hamurunu yaparak başlayacağız. Altı su bardağı unu geniş bir kaba ekledikten sonra ortasını havuz gibi elinizle aralayın. Daha sonra mayayı bu araladığınız yere koyup ardından mayanın üstüne yarım su bardağı el yakmayacak kıvamda ancak ılık olan suyu ekleyip yarım çay kaşığı şekeri de ekleyin. Bu şekilde mayanın aktifleşmesini bekleyeceğiz 3-4 dakika.
Bu işlemi yapmamızın sebebi mayanın aktifleşmesini sağlamak. Daha sonra hamuru yoğurmaya başlayabiliriz. 2 su bardağı suyu yavaş yavaş ekleyerek yoğurmaya devam edeceğiz. Suyu eklerken kontrollü eklemeyi unutmayın. Çok cıvık ya da çok sert bir hamur olmamalı. Bu şekilde yoğurduğumuz hamurun üzerini örtüp sıcak bir yerde 45 dakika mayalanması için bekletiyoruz.
Gözleme harcımızın hazırlanması;
Hamurumuz beklerken gözlememizin iç harcını hazırlamaya başlayabiliriz. Bir kaseye istediğiniz peynirleri ekleyip içerisine damak zevkinize göre maydanozu ekleyebilirsiniz. Bu aşamada her ne kadar biz size peynirli iç harç tarifini veriyor olsak da istediğiniz harç ile gözleme yapabilirsiniz.
Son aşama olarak mayaladığımız hamurun elimizle birkaç kez katlayıp havasını alıyoruz ve hamuru 10 eşit parçaya bölüyoruz. Unladığımız tezgahın üzerinde, hamur parçalarımızı ortalama bir servis tabağı boyutlarına gelecek şekilde açıyoruz. Açtığımız hamurların içerisine iç harcımızı ekledikten sonra D şeklinde kapatıyoruz. Kapatma bölgesine parmaklarımız ile iyice baskı yapıyoruz ki gözlememiz açılmasın. Bu işlemi tamamladıktan sonra tavada gözlememizi çok kıtırlaşmayacak şekilde pişiriyoruz. Pişirdikten hemen sonra üzerine tereyağ veya margarin sürdükten sonra peynirli gözlemeleriniz servise hazır! Afiyet olsun.