Dışarıdan ekmek almak istemeyen insanlar evde kendi ekmeklerini yapmak istiyorlar. Evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz köy ekmeği tarifi, eşsiz lezzetiyle vazgeçilmeziniz olacak. Oldukça besleyici olan köy ekmeği tarifi un, yaş maya, tuz, zeytinyağı gibi malzemelerle hazırlanmaktadır. Çıtır çıtır köy ekmeği tarifini mutlaka denemelisiniz. Evde köy ekmeği nasıl yapılır? Sağlıklı köy ekmeği tarifi…
KÖY EKMEĞİ TARİFİ MALZEMELERİ
- 4 su bardağı un
- 1.5 su bardağı ılık su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- ½ paket yaş maya
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
KÖY EKMEĞİ TARİFİ YAPIMI
- Geniş bir kapta maya ve suyu karıştırın.
- Unu ve tuzu ekleyip yoğurmaya başlayın.
- En son üzerine zeytinyağı ekleyin ve hamuru güzelce yoğurun.
- Üzerini nemli bir bezle kapattığınız hamuru, yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakın.
- Son kez hamuru katlaya katlaya yoğurun.
- Geniş bir tencereye un serpin ve hamuru alın. Tencerenin kapağını kapatıp yarım saat kadar mayalandırın.
- Hamurun üzerine un serpin ve hamurun üzerine bıçak yardımıyla derin bir çizik atın.
- Fırına bir kase su koyun. Mayalanan hamuru 250 derece fırında 20 dakika kapağı kapalı pişirin.
- Ardından fırın kapağını açıp 200 derecede 15 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.
- Sağlıklı köy ekmeğiniz hazır. Afiyet olsun…
KÖY EKMEĞİ TARİFİ KAÇ KALORİ?
Köy ekmeği tarifi 100 gramda ortalama 235 kalori içerir. 100 gram ekmekte 47.14 gram karbonhidrat, 4.11 gram yağ, 9.13 gram protein bulunur. Alınan 236 kalorinin %72'si karbonhidratlardan, %14'ü yağlardan ve %14'ü proteinlerden gelir. Karbonhidratların %18'ini lif oluşturur.