Gözleme ve katmerle karıştırılan sıkmanın en önemli özelliği katmer ve gözleme gibi salt tüketilmemesidir. Soğan ile harmanlanmış patates ezmesininin içine eklendiği sıkma, kimi zaman patatesli kimi zaman da peynirli olarak yapılır, en çok tüketilen hali bu çeşitlerinden olsa da sıkmanın içerisinde damak zevkinize göre istediğiniz her şeyi koyabilirsiniz. Sıkma için gerekli malzemeler arasında un, su, tuz gibi her evde bulunan temel malzemeler vardır.
İŞTE PRATİK SIKMA YAPILIŞI...
Öncelikle sıkmanın hamurunu hazırlayarak tarifimize başlayacağız. Geniş bir kabın içine eklediğimiz unumuza tuzumuzu ekleyip karıştırıyoruz. Daha sonra yavaş yavaş su eklediğimiz unumuzu yoğurmaya başlıyoruz. Bu aşamada unumuzun markasına göre ekleyeceğimiz su miktarı değişeceğinden suyun yavaş yavaş eklenmesi önem arz etmektedir.
Hamurumuzun kıvamı çok yumuşak olmayacak ancak çok sert bir hamurda olmayacaktır. Annelerimizin deyimi yle kulak memesi kıvamından biraz daha sert olacak şekilde bir hamur hazırlayacağız. Hamurumuzu hazırladıktan sonra bir tarafa dinlemesi için bırakıp sıkmamızın içini hazırlamaya başlayabiliriz...
Yemeklik küp küp doğradığımızı soğanları ısıttığımız yağımızın içine ekleyip kavurmaya başlayacağız. Soğanlarımızı pembeleşinceye kadar 4-5 dakika kavurduktan sonra ezdiğimiz haşlanmış patatesleri soğanlarımızın içerisine ekleyeceğiz. 1-2 dakika da patates ile birlikte kavrulan soğanın içerisine tuz, karabiber, kırmızı pul biber ve kimyonu ekledikten sonra patatesli içimiz hazır olacak.
Peynirli sıkma içimiz için ise istediğiniz bir peyniri maydanoz ile karıştırıp damak zevkinize göre bir iç hazırlayabilirsiniz.
Sıkma içlerimiz hazır olduktan sonra dinlenen hamurumuzu bir oklava yardımıyla büyük boy bir tava içerisinde pişecek şekilde açacağız. Daha sonra tavanın içerisine hiç yağ eklemeden orta ateşli bir ocakta çok fazla pişirmeden arkasını önünü pişirmemiz gerekiyor. Bu aşamada sıkmalarınızı çok pişirirseniz dürüm yapmakta zorlanabilirsiniz. Tüm sıkma hamurunuzu bu şekilde bitirdikten sonra istediğiniz miktarda eklediğiniz sıkma içlerini, sıkma hamuruna ekledikten sonra dürüm yaparak sıkmalarınızı servis edebilirsiniz. Afiyet olsun :)