Ülkemizde İç Anadolu, Karadeniz, Akdeniz, Marmara ve Ege'de doğada görülebilen şevketi bostan otu, daha yoğun olarak Ege Bölgesi'nde yetişir ve yetiştirilir. Bu nedenle Ege'de bu şifalı otun insan sağlığına çok faydalı olan yemeği yaygın olarak yapılır. İlaç yapımında da kullanılması nedeniyle tıp dünyasında da tanınan şevketi bostan otu, özellikle böbrek sağlığına iyi gelmesiyle bilinir. Bunun haricinde ise şevketi bostan otu karaciğere iyi gelir, hücre yenilenmesine yardımcı olur, sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Şevketi bostan yemeği yapılışı konusunda akla gelen en yaygın tarif, kuzu etiyle birlikte yapılandır.
ŞEVKETİ BOSTAN YEMEĞİ TARİFİ
Şevketi bostan yemeği en yaygın olarak, kuzu etiyle birlikte pişirilir. Zeytinyağlı şevketi bostan yemeği, Ege mutfağının güzide lezzetlerinden biridir. Zeytinyağlı kuzu etli şevketi bostan yemeği tarifi:
Malzemeler:
Terbiyesi için:
Tarifi:
ŞEVKETİ BOSTAN MEZE
Şevketi bostan otundan, sıcak tencere yemeğinin haricinde, sıcak ve soğuk mezeler yapılabilir. İyice temizlenerek küçük parçalar halinde doğranmış şevketi bostan, ocakta haşlanarak pişirildikten sonra süzülerek, yoğurt, zeytinyağı ve baharatlarla karıştırılarak çeşitli mezeler hazırlanabilir.