"6 yaşındaki kızımın otizm tanısı var. İlkokula başlaması uygun mu? Ne yapmalıyım?" T.K./Ankara
Öncelikle esas olan çocuğunuzun okula başlamada yasal olan yaşıdır. Eğer çocuğunuzun durumunu raporlar bir belgeniz var ise; birinci sınıf yerine anaokulundan başlayabilirsiniz. Eğer yok ise, ilk ihtimalle çocuğunuzun, ikamet adresine en yakın bir devlet okulunda kaydı gözükecektir. Eğitime başladığınız ilk bir ay içerisinde okul rehberliği sizi rehberlik araştırma merkezine yönlendirerek en yakınınızdaki OÇEM (Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi) sınıflarına yönlendirecektir. Eğer sizin bölgenize uygun şartlarda OÇEM sınıfları var ise; buralara gidip kaydınızı yaptırabilirsiniz.
MÜDÜRLE KONUŞUN
Bu programda çocuk günde iki-üç dersi normal sınıfında alırken, kalan diğer dersleri OÇEM sınıflarında alır. Bu konuda okul rehberliği ile irtibatta olmanızı öneririm. Ayrıca okul müdürlüğüyle de devamlı irtibatta olmanız önemli.
MUZ VE ELMA ÇOCUĞU SAKİNLEŞTİRİR
"Oğlumun yeme düzeni yok. Sevdiği yiyecek de yok. Hangi gıdalar onun için faydalı?" O.N./Kars
Ne yiyeceğini, yiyeceği gıdanın tadını bilmek çocukları rahatlatır. Bu nedenle de yeni gıdaları ve tatları reddederler. Bazı gıdalar ise onların davranışlarını direkt etkiler. Mesela muz ve elma sakinleştirir. Taze bezelye dikkati uyanık tutar. Badem ve ceviz hafızayı kuvvetlendirir. Balık yağı vücudun direnme gücünü artırır ve hastalıklardan korur. Tam buğdaylı ekmek, yorgunluklarını alır. Esmer pirinç ve mercimek ise koordinasyonu artırır. Bu ve benzeri gıdalar, onların seveceği görsellik ve tatla harmanlayarak sunulabilir. Ancak bunları çocukları zorlamadan yedirmelisiniz.
DOĞRU BİLDİĞİNİZ YANLIŞLAR
"Her yerde farklı bir bilgi var. Çocuklarımız için doğru bildiğimiz yanlışlar neler?" I.D./Antalya
Bebek sık sık kucağa alınmamalıdır, alışır: Yanlış. Özellikle ilk üç ay bebeğinizi ne kadar sık kucağınıza alır, kokunuzu koklamasını sağlarsanız kendini güvende hissedecektir.
Çocuğu ayakta sallarsan beyni sarsılır: Kısmen yanlış. Çocuğun yavaş ve sakin ritimle sallanmasının tehlikeli bir yanı yoktur. Ancak sarsıcı sallamalar problem yaratabilir.
Sol elini kullanmaya meyilli çocuğu sağ ele zorlamalı: Yanlış. Sol eli kullanmaya meyilli çocuğun zorla sağ elini kullanmaya yönlendirilmesi kişilik yapısını olumsuz etkileyebilir.