"Hareketli olan otizmli çocuğuma yaz aylarında spor yaptırmak istiyorum; sakinleşir mi?" A.O./Kars
Otizmli bir çocuk sadece yaz aylarında değil, sürekli spor yapmalı. Çünkü spor, otizmli çocuğun birçok beceriyi kazanmasında etkin rol oynar; aşağıdaki örnekler gibi:
İLETİŞİM KURABİLİR
Çorap giymekte zorlanan çocuk, sporda kazandığı el-vücut koordinasyonuyla çok daha kolay çorap giyebilir.
Komut alması hızlanır ve bunları uygulama oranı artar.
İşaret etme becerisi gelişir.
Sessiz sakin, içine kapanık olan çocuğun özgüveni yerine gelir. Böylece çocuk daha fazla iletişim kurar.
Amaçsızca koşan ya da aniden caddeye fırlayan çocuk, dürtülerini kontrol edebilir. Bisiklete binmek, masa tenisi, yüzme gibi aktiviteler; hem bu becerileri geliştirir, hem de sosyal ortamlardaki etkinliklere katılımı sağlar. Örneğin bisiklet binen otizmli, bisiklet alanlarında diğer kişilerle ortak bir etkinlik yapmanın farkını algılar.
MEMEDEN KESERKEN NET OLMALISINIZ
"2 yaşındaki kızım hâlâ emiyor. Artık memeden kessem olur mu?" T.E./Kayseri
Birçok anne, bebeğini ne zaman ya da nasıl memeden keseceği konusunda kararsızdır. Anne sütünün bebeğin gelişiminde çok önemli olduğu biliniyor. Bu nedenle de annelerin verebildiği oranda çocuğuna anne sütü vermesi öneriliyor. Ancak bebeğin 2-3 yaşından sonra emzirilmesi alışkanlık haline gelir ve çocuğun gelişimine olumlu bir katkısı olmaz. Annelerin, bebeği memeden kesmek için kullandığı birçok yöntem bulunuyor; meme başına zeytin ezmesi sürmek, acıdığı için artık emziremeyeceğini söylemek ya da dikkatini sürekli dağıtarak ilgisini başka yöne çekmek gibi. Aslında önemli olan, çocuğunuza karşı bu konuda net olmaktır. Eğer kesin ve net olursanız, kızınız da size ayak uyduracaktır.
İKİZLERİNİZİ FARKLI OKULLARA GÖNDERİN
"İkizlerim var. İkisi de çok hareketli ve yaramaz. Aynı anaokuluna mı vermeliyim?" H.İ./Rize
İkiz anneleri için çocuk büyütmek gerçekten çok zordur. Özellikle okula başlatma sürecinde 'Aynı okul mu, farklı okul mu?' sorusu kafaları kurcalar. Bence farklı okullara vermeliniz. Çünkü ikizlerin doğasının getirdiği özelliklerinden dolayı birbirlerine karşı olan etkileşimleri, onların diğer çocuklarla bir arada oynamasını engelleyebilir. Aralarındaki rekabet de kıskançlık ve paylaşamamaya neden olabilir.