1'inci sınıfa giden oğlumda dürtüsellik sorunu var. Aniden arkadaşını itiyor ya da yolda giderken caddeye atlıyor. Bu sorun nasıl düzelir? C.S./Ankara
Dürtüsellik dikkat eksikliği; hiperaktivite grubu içerisindeki en zor ve düzelme süresi en uzun olan problemdir. Dürtüselliği olan çocuk ani hareketler gösterir. Davranışlarının sonucunu düşünmeden hareket ettiği için etrafına ya da kendine zarar verebilir. Bu nedenle de başı sık sık derde girebilir.
İLAÇ ETKİLİ OLUR
Bu sorunun çözümlenmesinde en etkili yöntem ilaç tedavisi ve sosyal becerilerinin destekleneceği grup aktiviteleridir. Önemli olan, 'yaptığı davranışın sonucunu düşünmesini' sağlayacak uygulamalar yapmak ve farkındalığını geliştirmektir. Ayrıca bu durumla baş etmeyi öğrenmesi için de bol bol çalışmanızı öneririm. Bu çalışmalarınızı destekleyecek sosyal beceri çalışmaları ve grup etkinlikleri sürecin olumlu gelişmesinde fayda sağlayacaktır.
Yemek yerken zorlamayın
2 yaşındaki kızım yemeği ağzında tutuyor. Bu davranışını nasıl unutturabilirim? Y.B./Bursa
Yemek yeme sorunu hemen hemen küçük çocuğu olan tüm annelerin sorunudur. Yemek yemek istemeyen çocuk farklı tepkiler verebilir; kusma, yemek yemeye karşı aşırı itirazda bulunma, katı gıdalara geçememe ya da uzun süre yemeği ağzında tutma gibi... Farkına varmadan yaptığınız zorlamalar çocuğun tepkisini artırıyor. Özellikle 2-4 yaş arasındaki çocukla yemek konusunda inatlaşmayın. Bu yaş merak ve keşif yaşı olduğundan yemeğe değil başka şeylere ilgisi daha fazla olacaktır. Bu nedenle gerekirse bir uzmandan yardım alın.
Konuşma eğitimi yararlı olur
4 yaşındaki oğlum her şeyi anlıyor ancak anne yerine 'babi' diyor. Ne yapmalıyım? I.E./İstanbul
Bahsettiğiniz sorun, dil konuşma problemleri grubu içinde değerlendirilmeli. Çocuğunuzun zekasında bir sorun yok ama beynin dil konuşma merkezinde bir farklılık söz konusu olabilir. Bu rahatsızlığa; genetik yapı, anne-baba tutumları, beyindeki genel gelişim ve nörolojik sorunlar neden olabilir. Çocuk bazen seslerin farklılıklarını, ayrımlaştırmayı çözümleyemez. Bu nedenle kendince oluşturduğu isimleri ya da söylemleri kullanır. Aslında 'Anne' diyebilir ancak alışkanlıktan dolayı 'Babi' şekline çevirebilir. Mutlaka bir konuşma eğitimi almanızı öneririm. Özellikle sesleri ayrımlaştırma çalışmaları yapın.