Önceki gün yapılan Madrid görüşmelerinde İspanyol işadamları Türkiye'nin Avrupa Birliği müzakerelerinde üç başlığın hemen açılması için destek vereceklerini söylediler. Bu başlıklar sırasıyla rekabet, devlet yardımları ve sosyal politikalar olacak. AB sürecinde Başbakan Erdoğan dün Madrid dönüşü uçakta gazetecilerin sorularına şu cevapları verdi:
* CEO'larla görüşmeleriniz olumlu geçti mi?
- İspanya'daki bu sıkıntı sebebiyle dışarıya açılmayı daha uygun buluyorlar. Dışarıda yatırımlara gidiyorlar. Girişimcilerinde para var. Türkiye'deki yatırımlarını çoğaltmak istiyorlar.
Mekke Medine arasında İspanyolların hızlı tren hattı inşası var. Orada Yapı Merkezi isimli bir firmamız çalışıyor. CHP'li Ersin Arıoğlu'nun firması. Biz başka partiden diye ayrım yapmadık destek oluyoruz. Dolayısıyla Mekke-Medine arasında bizimkiler de devrede.
* İspanya Başbakanı'nın Türkiye'ye AB yolunda destek verilmesi yönündeki sözlerini nasıl değerlendirdiniz? Bir hızlanma olacak mı?
- Beklenebilir. İrlanda ile bu noktada yeni bir canlanma olabileceği kanaatindeyim ama biz Güney Kıbrıs ile zaten her şeyi donduracağımızı söylemiştik. Rumlarla bu dönemde herhangi bir çalışma olmayacağını belirtmiştik. Bir ay sonra İrlanda dönem başkanı olacak. Bu dönemde yeni bir canlanma gelecektir. Bir de tabii Fransa'daki yeni yönetim olaylara daha farklı yaklaşabilir. Tabii bunlar benim düşüncem.
* Herhangi bir sinyal aldınız mı?
Var. Farklı düşünceler içindeler. Merkel de eskisinden daha farklı olumlu görünüyor. Yeni dönemde fasıllarda açma kapama olmalı. Bunun yeniden başlaması, ekiplerimizi de tabii çok daha hareketlendirebilir.
* Fasıl açılmasını konuştunuz mu?
- İspanya Başbakanı'yla çok farklı şeyler de konuştuk. Mesela vizelerin kalkmasını ele aldık. "AB'de para birliği var. İngiltere uydu mu? Uymadı. Gelin farklı bir şey yapalım, siz bize karşı vizeyi kaldırın biz de size karşı kaldıralım. Ne olacak yani AB sizi atacak mı?" dedim.
* Böyle bir durumda Schengen'den çıkması gerekmez mi?
- Hayır. "İkili anlaşma yaptım" der. İstisna durumlar olabiliyor demek ki. Bütün mesele o ülkenin ortaya koyacağı tavırdır. Ortaya koyacağı özgüvendir. İspanya gibi bir ülke bunu yapabilir.
* Karşılık buldu mu?
- Çalışalım, görüşelim dediler, vize konusunda ne yapılabilir bakacaklar. Hayır olmaz demediler. İlgililere talimat verdi Başbakan Mariano Rajoy.
* AB ile ilgili süreci hızlandırma amaçlı batı başkentlerine bir seyahatiniz olacak mı?
- Yakında zaten bir Brüksel seyahatimiz var. Bu arada tabii AB üyesi ülkeler bize geliyor, biz onlara gidiyoruz. İrlanda'nın dönem başkanlığı sırasında bir teklif daha getirdik. Aznar başbakanken, o dönemde biz AB liderler zirvesine katılıyorduk. Sarkozy ve Merkel gelince bizi liderler zirvesinden çıkardılar. Bu işin iki faili var. Schröder'le olsun, Chirac'la olsun temaslarımız vardı. Hollanda da dönem başkanlığında sıkıntılı bir zirve oldu. Ayrılıyorum dedim. Aşağıda 6-7 kişi oldular. Konuştuk onlar kesin tavır koydular, "herhangi bir endişeye gerek yok biz bu işi çözeceğiz" dediler. İki fasıl orada açtık.
Kısaca Başbakan Erdoğan AB'ye tam üyelik konusunda kararlı. Anlaşılan, İrlanda'nın AB dönem başkanlığını almasıyla müzakere süreci yeni bir ivme kazanacak.