Avrupa'da Robin Hood vergisi tekrar gündeme geldi. Finansal işlemler üzerinden alınması tasarlanan vergiye, Avrupa Birliği maliye bakanlarının salı günü yapılan toplantısında İspanya ve İtalya'dan da destek geldi. Böylece önceden dokuz ülkenin verdiği destekle birlikte toplam on bir ülke finansal işlemler üzerinden vergi alınmasına olumlu bakmaya başladı.
Peki niye finansal işlem vergisine Robin Hood vergisi adı veriliyor diye sorarsanız...
Daha önce Nobel ödüllü iktisatçı James Tobin tarafından önerilen finansal işlem vergisinin yeni haline Robin Hood vergisi adı veriliyor. Çünkü Avrupa'da yaşanan krizin finans sektörünce ortaya çıkarıldığı düşünülüyor. Bu krizin riskleri iyi yönetilmeyip batan bankalar nedeniyle halka hem ek vergi yüklediği hem de işsizlik gibi çok önemli bir maliyet getirdiği belirtiliyor.
İşte bu iki nedenle halkın mali krizde ödediği bu yüksek maliyete finans kesiminin de katılması gerektiği görüşü savunuluyor. Hatta finans sektöründen bir ceza olarak bu verginin tahsil edilerek krizden zarar gören vatandaşlara bu vergiyle tahsil edilen kaynakların aktarılması düşünülüyor. Zenginden alınıp fakire verileceği için de bu finansal işlem vergisine Robin Hood vergisi adı veriliyor.
Gelelim Robin Hood vergisinin nasıl tahsil edileceğine...
Avrupa maliye bakanlarının üzerinde tartıştığı bu verginin konusu finansal işlemler olacak. Robin Hood vergisi, tahvil ve hisse senedi alım satımında binde bir, türev ürünlerin işlemlerinden on binde bir oranında tahsil edilecek. Ve finansal işlemler üzerinden alınacak bu vergiden yılda yaklaşık 57 milyar euro toplanabilecek.
Tabii bu toplanan paranın nasıl kullanılacağının detayları henüz belirlenmedi. İşte bu nedenle bazı ülkeler Robin Hood vergisine karşı çıkıyor. Bu ülkelerin başında İngiltere yar alıyor. Çünkü İngilizler böyle bir verginin alınması halinde Londra'nın finans merkezi olma özelliğinin tehlikeye girebileceği endişesini taşıyorlar. Yine İsveç Maliye Bakanı Anders Borg da "finansal işlem vergisinin tehlikeli bir vergi olduğunu, büyüme üzerine negatif etki yapacağını" ileri sürüyor.
Peki Robin Hood vergisi yürürlüğe girecek mi?
Dün International Herald Tribune'e beyanat veren AB vergi komisyonu üyesi Algirdas Semeta, AB maliye bakanlarının kasımda yapılacak aylık toplantısında konunun tekrar ele alınacağını belirtti. Semeta, verginin amaçları ve toplanan verginin nasıl harcanacağı ayrıntılı olarak ele alınınca AB üyesi ülkelerin tamamının Robin Hood vergisine destek vereceğini ileri sürdü.
Anlayacağınız, Avrupa'da vatandaş krize neden oldukları için finans kesimine çok kızgın ve finans kesimine bir bedel ödetmekte kararlı. Aksi takdirde Avrupalı politikacıların siyasi hayatları bitebilir. Zaten bu nedenle Robin Hood vergisinin yürürlüğe girme olasılığı yüksek.
Şimdilik Türkiye'nin böyle bir vergiyi koymasına gerek yok. Zira Avrupa'da yürürlüğe girecek bir finansal işlem vergisi, bu vergiden kaçınmak isteyenlerin yönelmesiyle Türkiye'ye yoğun bir para akımı sağlayabilir. Böylece İstanbul finans merkezi olma yolunda önemli adımlar atabilir. Bu nedenle Türkiye'nin İstanbul'u Londra yapmak üzere acilen yola koyulmasında ve yatırım araçlarını çeşitlendirmek için hızlı hareket etmesinde fayda var.