Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

IMF'nin Türkiye şaşkınlığı

IMF, Meksika'da yapılan G-20 bakanlar ve merkez bankası başkanları toplantısının ardından, küresel ekonominin geleceği ve politika değişmeleriyle ilgili bir metin hazırladı. Ve geçen hafta sonunda bu metni kendi web sitesinde yayınladı.
IMF'nin en son değerlendirmesine göre, küresel ekonomi bazı yeni gelişmelere rağmen 2012'de yavaşlayacak. Zengin ülkelerin büyümelerinin önünde yüksek bütçe açığı, yüksek kamu borcu ve kırılgan finansal sistem riskleri var. Bu risklere rağmen zengin ülkeler bu yıl ortalama yüzde 1.2 büyüyecek. Euro bölgesi ise yüzde yarım küçülecek. O ülkelerin durgunluk riski var.
Gelişmekte olan ülkelere gelirsek... IMF'ye göre onlar da bu yıl yüzde 5.4 büyüyecek. Gelişmekte olan ülkelerin önünde sermaye girişlerinin oynaklığı ve zengin ülkelerdeki durgunluğun getireceği ekonomik yavaşlama riskleri var. Tüm bunlara rağmen IMF, küresel ekonomik büyüme ortalamasının 2012'de yüzde 3.3 olacağını tahmin ediyor.
Gelelim IMF'nin Türkiye tahminlerine... 2011 genel seçimlerinden bu yana IMF, Türkiye hakkında bir türlü doğru büyüme tahmini yapamıyor. O tarihten beri, Türkiye'nin 2012 büyüme tahminini tam beş defa değiştirdi. Sırasıyla verelim: 9-10 Temmuz 2011 G-20 raporunda yüzde 2.5, Kasım 2011 dünya ekonomisi görünüm raporunda yüzde 2.2, kasım sonu 2011 verileriyle hazırlanan 7 Aralık 2011 rakamları duyurulan konsültasyon raporunda yüzde 2, 19-20 Ocak 2012'de hazırlanan G-20 raporunda yüzde 0.4 ve en son yayınladığı 25-26 şubat G-20 raporunda ise yüzde 2.3 olarak açıkladı.
IMF, 19 Şubat 2012 raporunda, Türkiye'nin 2012'nin son çeyreğinde yüzde 0.2 küçüleceğini düşünürken, şimdi yüzde 3 büyüyeceğini tahmin ediyor. IMF'nin söz konusu ettiğimiz bu son beş raporunda diğer ülkelerle ilgili ekonomik büyüme tahminlerinde fazla değişiklik olmazken, Türkiye için sürekli değişiklik yapılması, IMF'nin Türkiye hakkında pek doğru tahmin yapamadığını bize gösteriyor.
Aslında, faiz lobisinin dışta ve içte Türkiye hakkında estirdiği rüzgâra göre pozisyon alan bir IMF'yle karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz. Oysa Devlet Planlama Teşkilatı'nın hazırladığı 2012-2014 Orta Vadeli Programı'nda, Türkiye ekonomisinin 2012'de yüzde 4 büyüyeceğini tahmin ediyor ama görünen şu ki IMF, Hazine Müsteşarlığı ve DPT gibi resmi muhatapları pek dikkate almıyor, onlar yerine faiz lobisiyle görüşüyor ve onun söylediklerini dikkate alıyor. Dolayısıyla sürekli yanılıyor. Çünkü faiz lobisi, küresel piyasalarda bol miktarda bulunan ucuz parayı Türkiye'ye yüksek fiyattan satmak için çabalıyor. Bunun için de hem içeriden hem dışarıdan Türkiye'yle ilgili sürekli sahte riskler üretiyor.
Gelelim IMF'nin ne yapması gerektiğine... IMF, Türkiye hakkında bilgi üretirken faiz lobisinin etkisinden kurtulmalı. Parayla tutulmuş lobilere teslim olmamalı. Aksi takdirde IMF inanılırlığını iyice yitirecek.
Son yedi ayda Türkiye için beş farklı büyüme tahmini yapmak ve bunu yaparken de son bir ayda 2012'de büyümenin yüzde 0.4, ardından yüzde 2.3 olacağını söylemek piyasalarda oynaklık yaratıyor. Ülke ekonomilerine ve dolayısıyla piyasalara istikrar kazandırmakla görevli bir kuruluşun piyasaları istikrarsızlaştırması ise hiç hoş bir durum değil. IMF'nin Türkiye hakkında bu şaşkınlıktan bir an önce kurtulması gerekiyor. Aksi takdirde Türkiye konusunda IMF töhmet altında kalabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA