Dünya siyasi, ekonomik, sosyal, her bakımdan büyük bir dönüşümden geçiyor ve bu süreçte zengin ülkelerin dünya ekonomisindeki payı azalıyor. Zenginlerin üretimdeki payı azalırken, gelişmekte olan ülkelerin dünya üretimindeki payı da artıyor.
Öyle ki, gelişmekte olan ülkeler, on yıl önce dünya üretiminin üçte birini yaparken bugün artık yarısından fazlasını üretiyorlar. Dünya üretiminin yapısındaki bu değişim zengin ülkeler açısından bir kriz olarak görülebilir ama gelişmekte olan ülkelerden Çin, Brezilya, Rusya, Hindistan, Türkiye, Meksika, G.Kore ve Endonezya için bu durum ciddi bir dönüşümü işaret ediyor. Gelişen ülkeler dünya üretiminin fazlasını yaptıkları için kaliteli insan yetiştirmede ve teknolojik değişimde öne geçiyorlar.
Kısacası bu ülkelerde ekonomi büyüyor, bu refah artıyor, hayat ve değerler tümüyle değişiyor. Artık dünyanın bu bölgesinde "param var" diye böbürlenemiyorsunuz, ancak bilginizle itibar kazanıyorsunuz. Sermayenin yerine bilgi geçtiği için, zaten para bilginin peşinden gelmeye başlıyor.
Bu kısa açıklamayı yapmamızın nedenine gelelim... Arap halklarının yılbaşında buyurgan yöneticilerine karşı başlattıkları isyanın nedeni, işte gelişmekte olan ülkelerde yaşanan bu hızlı radikal dönüşüm. Özellikle Türkiye'de son dokuz yılda yaşanan müthiş gelişme, Arap halklarına örnek oldu. Çünkü son dokuz yılda Türkiye'de fert başına gelir üç kat arttı. Siyasette askeri vesayet azaltıldı. Ayrıca Türkiye'de diğer gelişmekte olan ülkelere göre farklı bir gelişme yaşandı. Gelişmekte olan ülkeler arasında 2002'den bugüne yolsuzluğun azaldığı iki ülkeden biri Türkiye oldu. Diğeri de Güney Kore ...
Dünya Şeffaflık Örgütü'nün hazırladığı yolsuzluk algılamasını gösteren sıralamaya 178 ülke alınıyor. Bu sıralamada 2002'den bu güne Çin 59'dan 75'e, Rusya 74'ten 162'ye, Brezilya 45'ten 69'a, Hindistan 73'ten 88'e, Endonezya 96'dan 110'a Meksika 56'dan 96'ya gerilerken, Türkiye 65'ten 56'ya, Güney Kore 43'ten 39'a yükseldi.
Yani son dokuz yılda yaşanan hızlı ekonomik gelişmeyle pek çok ülkede yolsuzluklar çoğalırken, Türkiye ve Güney Kore'de azalıyor. Ayrıca Türkiye, Doğu Avrupa ve Orta Asya'da en az yolsuzluk yapılan ülke oldu. Hatta AB üyesi olan İtalya 67, Yunanistan 80, Bulgaristan 73, Romanya 77 sıra numarasıyla Türkiye'den daha çok yolsuzluk yapılan ülkeler arasında yer aldı.
Arap baharının yaşandığı ülkelere gelince... Yolsuzlukların en çok yapıldığı Arap ülkeleri Mısır 99, Tunus 61, Suriye 131 ve Libya 146 sıra numarasıyla yer alıyorlar. Hatırlayacaksınız, Perulu ünlü iktisatçı Hernando De Soto, Mısır'da bir fırın açmak için bürokrasiden izin alma süresinin ortalama 500 günü bulduğunu belirterek, sadece fırın açma izni almak için, 10 yıl bürokrasiden belgelerin çıkmasını bekleyenlerin olduğunu söylüyordu. Çünkü Mısır'da iş kurmak için tam 56 ayrı devlet biriminden izin almak gerekiyor. İş kurmak yasal olarak sınırlandığı için, Mısır'da çok çalışarak tasarruf etseniz bile refah seviyenizde pek fazla ilerleme olmuyor. Çünkü bürokrasinin işleyişi ortalama Mısırlı'ya ekonomik olarak gelişme imkânı vermiyor.
Peki Türkiye'de iş kurma süresi ne kadar derseniz... Ortalama altı günde Türkiye'de işyeri açabiliyorsunuz. Aynı süre Rusya'da 30, Çin'de 38, Hindistan'da 29 gün oluyor. OECD ortalaması ise 14 günü buluyor. İşte Türkiye'nin farkı! Arap ülkelerinin, Başbakan Erdoğan'ı niye coşkuyla karşıladıklarını, bu rakamlar bize gösteriyor.