Mısır'da başlayan siyasi istikrarsızlık, dünya ekonomisine anında yansıdı. Önce ham petrol fiyatları yüzde 4 oranında yükseldi. Petrol fiyatlarındaki bu artış hisse senedi fiyatlarına gerileme olarak yansıdı. Ayrıca Amerikan Doları da euro karşısında değerlendi.
Peki Mısır küresel mali piyasaları etkileyecek kadar büyük bir ekonomi mi? Hayır. Mısır'ın milli geliri 253 milyar dolar. Nüfusu 86 milyon kişi ve fert başına milli gelir 2 bin 940 dolar tutuyor.
"Mısır'ın dünya ekonomisindeki önemi ne?" sorusu aklınıza gelebilir. Mısır, dünyanın en büyük buğday ithalatçısı ve pamuk ihracatçısı bir ülke. Ülkede rejimin değişeceği beklentisi, buğday fiyatlarını Şikago borsasında yüzde 2 oranında düşürdü.
Mısır'a petrol açısından bakıldığında ise, bu Arap ülkesinde pek fazla petrol yok. Mısır, doğalgaz kaynaklarına sahip. Dünyada doğalgaz ihracatında önemli bir yeri var. ABD ve Asya ülkelerine tankerlerle kaliteli doğalgaz ihraç ediyor.
Mısır'ı petrol açısından önemli kılan faktörün ne olduğuna gelince… Mısır bir petrol geçiş ülkesi.
Günde bir milyon varil ham ve rafine edilmiş petrol Süveyş Kanalı'ndan taşınıyor. Ayrıca boru hatlarıyla Kızıldeniz'den Akdeniz'e günde 1.1 milyon varil petrol iletiliyor. Bu miktar petrol, dünya üretiminin yüzde 2 oranına denk düşüyor.
Anlayacağınız Avrupa'nın petrol ihtiyacının önemli bir kısmı Mısır üzerinden sağlandığı için küresel piyasalar Mısır'daki istikrarsızlıktan etkileniyor.
Peki Mısır riski Türkiye'yi nasıl etkiledi? Mısır'daki istikrarsızlık gelişmekte olan ülke piyasalarında da oynaklık yarattı. Ama Türk parasının dolar ve euro karşısında pek fazla değer kaybına yol açmadı. Merkez Bankası'nın Türk parası üzerinde baskı yaratmasına rağmen, dün Türk parası dolar ve euro karşısında değer kaybetmedi. Türk parasının Amerikan Doları karşısında değerinin kısa vadede direnç seviyesinin bir lira 63 kuruş, destek seviyesinin ise bir lira 56 kuruş olacağını ileri sürebiliriz.
Gelelim bundan sonra yaşanacaklara… Mısır 2011 yılı fert başına tahmini ortalama gelir sıralamasında Suriye'nin önünde bulunuyor.
Tunus ve Mısır'ın ardından, Fas ve Suriye liderleri de halktan tepki görebilir. Çünkü bu ülkelerin de fert başına gelirleri düşük. Ama bütün bu belirsizlikte gene de şunu kestirmek mümkün. Bu ülkelerde yaşanacak istikrarsızlıklar, küresel piyasaları Mısır kadar etkileyemeyecek.