Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve arkadaşları, Başbakan Tayyip Erdoğan'ı ziyaretlerinde, Başbakan'dan özellikle "mali kural"ın yasalaşmasını istediler.
Peki nedir bu mali kural?
Mali kural, kamu maliyesinde gelir ve giderleri belli bir formüle bağlayıp, siyasetçilerin mali alanda elini kolunu tutan bir düzenleme olarak biliniyor. Eğer bu düzenleme, önceki gün Başbakan'a önerildiği gibi çok sert bir formülle uygulamaya geçirilirse, maliye politikasının ekonomideki konjonktürel gelişmeler karşısındaki esnekliğini yok ediyor.
Böyle sert bir mali kural, sert iç ve dış şoklar karşısında, hükümetlerin yeni maliye politikalarını tasarlayıp, bunları yürürlüğe koyma yetkisini ortadan kaldırdığı için de, iktidarda kalmalarını zorlaştırıyor. Dolayısıyla sert bir mali kural uygulaması, halka karşı sorumlu olmayan özerk kuruluşların, halkın oylarıyla seçilmiş hükümetleri kolayca sarsmalarına zemin hazırlıyor.
Gelelim mali kuralın yasalaşmasını isteyen TOBB'un mali kural konusundaki samimiyetine...
TOBB, hükümetten sürekli devlet yardımı ve vergi indirimi istiyor. Örneğin, 2008'in eylül ayından beri işveren sigorta primlerini, devlet ödüyor. Ayrıca Kredi Garanti Fonu da devletin verdiği parayla çalışıyor. Bu da yetmiyor, bazı ürünlerde, KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergi indirimleri süreli ve süresiz olarak devreye sokulabiliyor. Nitekim bu uygulama hâlâ devam ediyor. Bu mali yardım ve vergi indirimi imkânlarını Hükümet'ten elde eden TOBB, şimdi Başbakan'a gidip "mali kuralı yasalaştırın" talebinde bulunuyor.
Aslında TOBB ne yapmak istiyor? Bu konuda türlü sorular akla geliyor. Kamu maliyesinde gelir ve giderleri sert bir formüle bağlayarak, acaba hükümeti, üstelik en başarılı olduğu mali politikalarda mı sıkıştırmak istiyor? Peki TOBB bu isteğinde tutarlı mı? Israrla hükümetten mali kuralın yasalaşmasını isteyen TOBB'un kendi mali kuralı var mı? Üyelerinin milyarlarca liralık aidatlarına hükmeden TOBB kendi hesapları için bir mali kural uyguluyor mu?
TOBB üyelerinden bize pek çok elektronik posta geliyor. Bu elektronik postalarda üyeler yakınıyorlar. "Ödediğimiz yıllık 3 ya da 4 bin liraya ulaşan aidatlar nereye harcanıyor bilemiyoruz" diyorlar.
Yarı resmi bir kuruluş olan TOBB'un zahmet edip, gelir ve giderlerini şeffaf olarak basın yoluyla kamuya ve üyelerine duyurmasında fayda var. Çünkü kendi üyeleri de TOBB'dan bir "mali kural" istiyor. Bakalım TOBB, hükümete önerdiği mali kuralı kendisi uygulayabilecek mi?